Hopp til innhold

Kjappe matpakker - som frister!

Du trenger ikke lage sjørøverskip av hjemmelaget brød for å lykkes med matboksen.

Jente med jordbær
Foto: Colourbox

Visst er matpakka viktig. De fleste barn og halvparten av oss voksne spiser medbrakt midt på dagen.

30 prosent av dagens energibehov skal dekkes i lunsjen, og måltidet er avgjørende for hvordan vi klarer å bruke kroppen og hodet resten av dagen.

Men hva skal man legge i matboksen for at ungene ikke skal gå og kjøpe boller i stedet? Og hva skal til for at du selv spiser lunsjen din med glede?

Her får du enkle tips som verken krever god fantasi eller mye tid.

Enkle, gode matpakketips:

Frukt

Med frukt i matboksen ser skivene også mer fristende ut.

Foto: ScanStockPhoto

Frukt og grønt: En liten boks frukt eller grønt oppi matboksen gjør underverker med hele nisten. Gjør det til en vane! Enkle varianter som ikke krever oppskjæring er cherrytomater, druer, bær, sukkererter, knaskegulrøtter, plommer og minibananer.

Nøtter: Usaltede nøtter og frø er det sunneste snackset, og absolutt lov i matpakka. Legg en liten neve i en boks for seg. (Hakk opp nøttene i mindre biter til barn ved behov, og gi aldri peanøtter til barn under 3 år.)

Frossent brød: Hvis matpakken skal ligge i romtemperatur hele formiddagen, hjelper det å fryse ferdig oppskåret brød. Smør frosne brødskiver til matboksen, så er de "ferske" til lunsj.

Egg

Kok egg mens du lager middag, så har du noe til matboksen neste dag.

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp/MAXPPP

Hardkokt egg: Enkelt og supert - brødskiver, hardkokt egg (med skall, ellers lukter de!) og en minitube med kaviar.

Pastarester: Skruer, sløyfer, rør og makaroni egner seg godt til lunsj neste dag. Kok litt ekstra når du likevel skal ha pasta til middag. Bland f.eks. med skinkebiter, cherrytomater og sukkererter - kanskje litt pesto? Bruk gjerne fullkornspasta!

Bli restesmart: Hver gang det er rester igjen fra middag, spør deg selv om det kan spises til lunsj neste dag. Pakk det eventuelt i flere små bokser.

Pålegg for seg: Mange synes det er mer fristende hvis pålegg og brødskiver ligger hver for seg, så man kan smøre maten når man spiser den.

Pizzasnurrer

Pizzasnurrer er godt å ha i bakhånd.

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt / Astrid Hals

Lomper: Alle blir lei av brødskiver innimellom. Lomper med brunost er en fin avveksling.

Fiskekaker: Stek ekstra mange til middag. Delt på langs blir det populært pålegg, delt i terninger i en liten boks blir det populær fingermat.

Müsli: Fyll en egnet boks med lokk cirka halvfull med kornblanding. Legg ved en halvliter melk eller en yoghurt - og skje.

: Lag opp en gang du har tid og frys ned. I nødens stund, når du har forsovet deg eller energien er på bånn, har du noe å putte i matboksen likevel.

Har du gode tips til fristende matpakker? Del dem nedenfor!