NRK Meny
Normal

Kid-nummermareritt

Opp mot 25 tall må tastes inn hver gang du  betaler en regning. Hva skal vi med kid-numrene?

Hva er din erfaring med kid-nummer? Del din irritasjon eller glede med andre her!

Regninger
Foto: Magne Hansen / NRK

Tall fra Norges Bank viser at vi i fjor betalte over 144 millioner regninger over nettbank. Og veldig mange av dem krever at du skriver inn kid-nummer (kundeidentifikasjonsnummer).

Kan ikke forstå at det er nødvendig

Mange irriterer seg over de lange kid-numrene man ofte må taste for å betale regningene. Hver regning kan ha opptil 25 siffer, og er til for å gjøre det lettere for mottakeren å vite hva betalingen gjelder og hvem den er fra.

Men er det virkelig nødvendig med så mye som opptil 25 siffer for å identifisere en betaling?

Shahzad Rana er IT-gründer og var med på å utvikle Norges første nettbankløsning for 13 år siden.

Han mener de fleste norske selskaper hadde klart seg fint med fem eller seks siffer i kid-nummeret, og at bedrifter med mange sifre gjør jobben lettere for seg selv, men er lite serviceorienterte overfor sine kunder.

At det på så mange år ikke er gjort noe for å gjøre inntastingen enklere for forbrukeren har han vanskelig for å forstå.

– Fordi det er plass til 25 siffer

– At det er mulig å bruke opp til 25 siffer i kidnummeret har sammenheng med giroen. Da den ble lansert var det fysisk plass til 25 siffer i feltet for kid-nummer, og dermed ble det også begrensningen, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor.

Men hvor mange siffer en regningsutsteder benytter i sitt kid-nummer er helt opp til utsteder selv og deres faktureringssystem.

Det finnes alternativer

For deg som har sett deg lei av å taste alle disse sifrene hver eneste måned, finnes det i dag noen alternativer:

  • Med e-faktura får du regningen din sendt direkte til nettbanken ferdig utfylt med alle nummere og beløp. Det eneste du trenger å gjøre er å godkjenne betalingen.
  • Avtalegiro kan brukes for faste betalinger og regninger som man vet kommer minst én gang i året. Med en slik avtale besørger banken at regningen betales automatisk fra din konto på forfallsdato. Du blir varslet om betalingen i forkant og har også full anledning til å stoppe de betalingene du skulle ønske.
  • Har du mulighet til å få tilsendt faktura per e-post, kan du kopiere og lime kid-numre og annen informasjon inn i nettbanken.

– Nå finnes det snart ingen grunn til å klage over kid-nummer lenger da stadig flere tilbyr disse alternative måtene å betale regninger på, sier Stein Arne Tjore i BBS, og viser til rekordstor interesse for både e-faktura og avtalegiro blant publikum.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.