Hopp til innhold

Julevask - hva er best?

Skinnende rent hus, rom for rom - og en innføring i juks og fanteri.

Plastikkhansker
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De fleste av oss har vokst opp i en enkel verden der vaskebøtte, såpe og en loete klut var veien til høytid i et hvert sivilisert hjem.

Så kom moppen. Mikrofiber. Vasking uten såpe. Rengjøring uten støvsuger. Og plutselig står vi midt i et virvar av motstridende råd fra reklamer for ulike produkter, venners vaner og uvaner og bestemors misbilligende mine når hjemmehjelpen nekter å bruke grønnsåpe.

Hva er egentlig "riktig" renhold? Tørt eller vått, såpe eller vann?

Grunnprinsippene

Støvsuging
Foto: Colourbox

Det første som må gjøres i et rom, er å fjerne støvet. Støv fjernes best med en tørr mopp, gjerne av mikrofiber. Mikrofiberkluter er positivt ladet, mens støv er negativt ladet, derfor holder klutene godt på støvet. Er det smuler eller rusk på gulvet, må støvsugeren fram.

- Fjern støv så tørt som mulig. Begynner du med våt klut på et støvete gulv, klumper støvet seg sammen og blir vanskelig å fjerne, formaner Inger Dahl ved Teknologisk institutt.

Det du trenger vann til, er flekker og smuss. De fleste steder holder det med en såvidt fuktig klut.

- Bruker du mikrofiberklut, er såpe unødvendig de fleste steder i huset, også på badet. Unntaket er kjøkkenet, der man som regel trenger litt fettløsende såpe, fortsetter Dahl.

Mikrofiberkluter kan brukes overalt, unntatt på malte flater. Bruker du mikrofiberkluter på lakkede gulv, bruk så lite vann som mulig.

Vaskemidler trenger du lite av. Bruk grønnsåpe på ubehandlet tre og uglaserte fliser, ellers er andre vaskemidler å foretrekke.

Vasken rom for rom

Vasking
Foto: MichËle Constantini / 6PA/MAXPPP

Entréen. Her blir det mye skitt og møkk, og her kan vaskebøtta være god å ha. Bruk støvsugeren først, og vask deretter over med en fuktig klut.

Kjøkkenet. Med mindre man spiser på restaurant hver dag, er dette rommet med de vanskeligste flekkene. Her må det rengjøringsmidler til. Støvsug gulvet og vask over med en fuktig klut, evt. tilsatt litt såpe. Vask arbeidsoverflatene med en fuktig klut tilsatt litt rengjøringsmiddel. Husk å tørke over toppen av skapene med en tørr klut!

Badet. Det samler seg ofte mye støv på badet. Bruk en tørr mopp først for å fjerne støvet, deretter en fuktig klut. Mikrofiber er å foretrekke. Rengjøringsmidler er i liten grad nødvendig hvis du bruker mikrofiber, bortsett fra nedi doskåla og eventuelt ved rengjøring av dusjkabinettet.

Stua. Fjern støv og smuler med støvsuger og tørr klut før du vasker over gulvet med en fuktig klut. Såpe er ikke nødvendig. Hvis gardinene har hengt oppe en stund, kan du støvsuge dem også.

Soverom. Fjern støvet tørt og tørk over med en fuktig klut. Dra over toppen av klesskapene med en tørr klut.

Juks og fanteri - snarveier til julestemning

Problem 1: Det LUKTER ikke rent! Helt sant. Vask med bare vann lukter jo ingenting. Sett noen små skåler med grønnsåpe rundt omkring i huset i noen timer, så får du likevel høre svigermor kvitre "Her lukter det rent!" idet hun kommer inn døra.

Problem 2: Det er ikke tid til alt! Noen ganger er gjestene rett rundt hjørnet og du MÅ ta en snarvei. Støvsug gulvet i stua hvis det er lenge siden sist. Konsentrer innsatsen om badet: En skinnende ren vask og doskål gir et godt inntrykk. Dra over i entréen hvis det er synlig møkkete der. Er det fortsatt tid igjen? Sjekk komfyren og kjøkkenbenken, vask om nødvendig. Sett en skål grønnsåpe under sofaen.

Problem 3: Det er så rotete her! Det finnes kortsiktige løsninger for den uhelbredelige skippertaksperson, for eksempel en litt forfinet variant av det gamle "stappe alt inn i klesskapet"-trikset. Sett noen pene kasser MED LOKK rundt omkring i huset. Når det er nødvendig, sleng alt rotet oppi kassene og ta imot besøk med et vidunderlig uthvilt smil. Ulempe: Kassene må ryddes - en gang.

Problem 4: Klokka er tolv kvelden før julaften og fortsatt er det fire timers arbeid igjen. Sett deg ned i sofaen og gjør en oppregning for deg selv. Hva er det som virkelig er viktig? Skriv en liste som innebærer at det blir mat på bordet. Det holder. Og du kan gjøre det i morgen.

God jul!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)