Hopp til innhold

Julegaven du aldri fikk bruk for

Har du fått julegaver du aldri har brukt? – Hvis man ikke er sikker på hva man skal gi, bør man gi gaver man vet vil bli brukt, sier Astrid Bjerke i Grønn hverdag. Hun har flere råd til hvordan du kan få brukt dem.

Har du fått julegaver du ikke har fått bruk for?

VIDEO: Har du fått gaver du aldri har fått bruk for? Forbrukerinspektørene har vært ute i gatene og hørt med folket.

I jula gir vi gaver for å vise omsorg og spre glede til dem rundt oss. Men det er ikke alltid vi treffer med det vi kjøper. Noen ganger kan du sitte igjen etter alle gavene er pakket opp, og se at det er mange ting du må bytte, men det er ikke alt som kan byttes.

  • Vis oss dine julegaver. Merk bildene dine med #NRKjul på Instagram, så havner de i galleriet vårt.
  • Les også: Send oss dine julebilder
    Astrid Bjerke, miljørådgiver og miljøfyrtårnkonsulent i Grønn hverdag

    Ifølge Astrid Bjerke i Grønn hverdag bør du gi noe du vet vil bli brukt, dersom du er usikker på hva du skal gi.

    Foto: Grønn hverdag

Astrid Bjerke er miljørådgiver og miljøfyrtårnkonsulent i Grønn hverdag. Hun mener det er et problem at vi sammenblander omsorg med å gi ting.

– Helt inn i genene våre har vi måttet ta til oss ting for å overleve, så det ligger dypt i oss at å gi bort eller få noe er en form for omsorg. Men vi må begynne å tenke omsorg på en annen måte, sier Bjerke til NRK.no, og legger til:

Vi må være glad for å gi og få, og være rause, men rausheten trenger ikke gå på bekostning av jorda og de ressursene vi har.

– Vær kreativ

Ifølge Bjerke nådde vi grensen for det vi kan bruke av jordas ressurser i år allerede i august. Bjerke oppfordrer til kreativitet når det gjelder gaver, og det trenger ikke koste noe. Hun synes for eksempel at opplevelser er en fin ting å gi.

– Kan omsorg være at du får bli med meg på hytta, at jeg sitter barnevakt, eller hjelper deg å vaske vinduer? For det trenger ikke koste noe. Kanskje vi skal gi noe rett fra hjertet litt oftere.

– Hvis jeg hadde gitt deg 5000 kroner hadde det vært en flott gave, men det hadde kostet meg mindre enn å gi deg arbeid fra meg for 5000 kroner, sier hun.

Tipset er å tenke over hva de vi kjøper til trenger, at vi skriver ønskelister, og kanskje går sammen om større presanger. Bjerke har selv funnet gavekort fra 2007 som ikke har blitt brukt i skuffen. Hun mener det er et resultat av at vi har nok penger, vi lever travle liv, og klarer ikke ta imot og bruke alt vi får.

(Saken fortsetter etter videoklippet)

Har du fått julegaver du ikke har fått bruk for?

VIDEO: Har du fått gaver du aldri har fått bruk for? Forbrukerinspektørene har vært ute i gatene og hørt med folket.

Bør ikke kastes i søpla

Men hva gjør du hvis du får en gave du ikke liker eller ikke har mulighet til å bytte? Kanskje begynner det å hope seg opp med ubrukte gaver i en skuff? Bjerke mener du fint kan gi videre en gave du har fått, men du bør ikke gjøre det bare for å bli kvitt den. Da kan du like gjerne levere den på en gjenbruksstasjon.

– Får du noe du ikke trenger, men som heller ikke er ræl? Eller får du ikke byttet gaven, men likevel synes den er fin, kan du godt si det høyt. At «dette var en kjempefin gave jeg fikk, men jeg gir den bort fordi jeg ikke får byttet den i riktig størrelse eller fordi den ikke er helt meg».

Et smart alternativ kan også være å gi gaven til et loppemarked. Aller siste utvei er å kaste gaven i søpla, men det bør du unngå.

– Gavene bør ikke gå i søpla. Det kan være du har fått en gave du ikke liker, men som noen andre liker. Tenk derfor at du skal gi det til noen som skal ha det, sier Bjerke, og legger til:

– Når jeg ser hva som kastes i konteinerne på avfallsplassen får jeg vondt i magen. Dette kan være alt fra ting med små mangler, klær eller annet som er kastet med prislappen på. Fretex mottar for eksempel ofte klær som aldri har vært brukt.

  • Les om flere tips i faktaboksen øverst til høyre.

Har du fått gaver du ikke har fått bruk for, eller som du er blitt kjempeglad for? Vis oss dine gaver, og merk dem med #NRKjul.

Ved å bruke emneord NRKjul godkjenner du at NRK kan publisere bildet i enhver redaksjonell sammenheng på TV og nett, og står inne for at de som er avbildet har godkjent bruken.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)