Hopp til innhold

Jentegjeng googlet seg til seier over leger

Nettet flommer over av gode helseråd, men det kan være lett å gå seg vill. Tre jenter fant riktig diagnose der legene bommet i nytt NRK-program.

Fra programmet "Hva feiler det deg?" Tre jenter fra Holmlia i Oslo har nettopp gjettet riktig diagnose på en pasient.

SE VIDEO: Så glade ble Haddy Jammeh, Beatriz Jaquotot og Silje Finstad fra Holmlia i Oslo da de slo legene i den nye NRK-konkurransen «Hva feiler det deg?»

Hvis du googler «vondt i hodet» kan du ende med alvorlige diagnoser som hjernesvulst eller klasehodepine. NRK ville finne ut om vanlige folk kunne vinne over legene i en diagnosequiz. Det viste det seg at de kunne.

Astrid Nylander Almaas

Unngå synsing fra enkeltpersoner, råder lege Astrid Nylander Almaas.

Foto: Anders Leines / NRK

– Vurder kildene kritisk! Når du googler finner du både seriøs informasjon og misforstått synsing fra enkeltpersoner, sier barnelege Astrid Nylander Almaas. Hun er en av ekspertene på legelaget i det nye programmet «Hva feiler det deg?». I jobben ved Oslo Universitetssykehus opplever hun at folk kommer til henne fordi de frykter de har fått noe skummelt.

– Useriøse sider vil ofte overdrive faren. Mitt råd er å være kritisk til kildene. Du bør holde deg unna sider som anbefaler reklameprodukter, sier fastlege Nils Kolstrup. Han forsker på bruk av internett i medisinsk behandling og er rådgiver for Nasjonalt senter for e-helseforskning i Tromsø.

Han anbefaler sider som Helsenorge.no og Pasienthåndboka . Problemet med dem er at de ofte kommer langt ned i google-søket. Sponsede og søkemotoroptimaliserte sider kommer høyere.

Flere legebesøk

Nils Kolstrup

Hold deg unna sider som anbefaler reklameprodukter, råder fastlege Nils Kolstrup.

Foto: Privat

– De fleste pasienter søker på nettet. Legen må spørre hva de har funnet ut, sier Kolstrup.

Hvis folk leser om en skremmende sykdom på nett, går de til legen for å få avkreftet at de har den. Dermed kan googling føre til flere legebesøk.

Astrid Nylander Almaas opplever ofte at pasientene har søkt på nettet før de kommer.

– Googling kan være veldig nyttig. Pasienten føler seg bedre forberedt og vi kommer raskere til målet. Men det er absolutt ikke et must og ofte må vi rydde i misforståelser og forventninger, alt etter hva pasienten har funnet på nettet, sier hun.

Legelaget

Hver uke blir et fast legelag uten internett utfordret av et folkelag med nettbrett i NRK-programmet «Hva feiler det deg?». F.v: Wasim Zahid, Elisabeth Holmboe Eggen og Astrid Nylander Almaas.

Foto: Anders Leines / NRK

Blir ikke lege

– Det er alltid gøy å slå noen som skal være flinkere enn deg, sier Beatriz Jaquotot.

I den nye NRK-serien «Hva feiler det deg?» ble hun og venninnene utstyrt med nettbrett for å gjette diagnosen til ekte pasienter. De skulle kjempe mot tre erfarne leger uten internett-tilgang. Legene tapte knepent.

Holmliajentene hobbydiagnostiserer venninner og familie, men skal ikke slutte å gå til legen selv om de vant over dem i «Hva feiler det deg?». Men de synes de har nytte av googling.

– Hver gang vi går til legen, skal vi si «er du sikker på det?», ler de tre jentene.

Holmliajentene

Silje Finstad, Beatriz Jaquotot og Haddy Jammeh stoler fortsatt på at legene har den beste kunnskapen.

Foto: Anders Leines / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)