Bearbeidet av Helge Helgheim
Hurra! Jeg er ikke gal!
Det var antakelig dette Stein Julius Tørrkvist tenkte, da han en morgen våknet uten å kjenne spor av den tunge depresjonen som hadde gjort ham ufør i hele 20 år. På tre dager hadde livet hans snudd fra den dypeste fortvilelse til livslyst og glede. Tre dager på steinalderdiett, uten melk og brød.
Det var alt som skulle til. Det var ikke hovedsakelig det at mor drakk og far slo som hadde knekt ham psykisk. Det var bare noe han hadde trodd. Nå visste han årsaken til plagene som hadde fulgt ham hele livet. Det var matintoleranse som hadde gjort ham til en psykiatrisk pasient. Nå følte han seg som ved et trylleslag frisk. Det var nesten ikke til å tro!
Ville gjøre slutt på alt
Allerede i 12 års alderen hadde han tanker om å ta sitt eget liv. Da han for rundt 20 år siden hogg av seg lillefingeren foran politistasjonen i Sandvika i ren desperasjon, visste han lite om at livet kort tid etter kom til å bli snudd opp ned, og at han ville være helt kvitt de psykiske plagene.
Det var da han hadde gjort alt klart til å gjøre slutt på livet, at noe skjedde. Han hadde oppfylt sitt siste ønske, sett Finnmark. Nå var han kommet hjem igjen og hadde planlagt alle detaljer for et vellykket selvmord. Like før det skulle skje tok han en prat med en kamerat som selv var blitt kvitt sine psykiske plager ved å legge om kosten.
Tåler ikke melk og korn
Nå ble han rådet til å gjøre det samme:
- Kutt ut melk og korn. Dropp brødmat helt, og se hva som skjer.
Stein Julius hadde liten tro på at det kunne hjelpe. Han hadde jo allerede unngått melkeprodukter en stund, uten at han merket noe forskjell.
Men han gjorde som han ble rådet, - kuttet også ut brød fullstendig, og i løpet av tre dager var han som forvandlet.
Han våknet om morgenen og var i strålende humør. Depresjonen hadde forlatt ham, han følte seg lett og fin i kroppen og for første gang på mange år fikk han overskudd til å gå seg en tur i marka.
Livslysten tilbake
Han er nå 53 år gammel, og for første gang på 20 år har han fått en jobb, og den trives han i. Stein Julius er bussjåfør, og gleder seg til hver en dag han kan gå på jobb.
Som barn fikk han svi for at han var en urokråke. Hyperaktivitet er noe som ofte følger med proteinintoleranse, men det er aldri slått fast at han har eller har hatt denne diagnosen. I Sølvsuper forteller han åpent om en tøff barndom, der mor drakk og far slo, og der lærerne viste ham liten forståelse. Han stakk ofte av hjemmefra og sov under åpen himmel, men på skolen fikk han kun nedsatt oppførselskarakter når han sluntret unna. Ingen grep tak i hans problemer.
Det hører med til historien at Stein Julius har spist seg syk på melk og brød flere ganger, bare for å sjekke om det virkelig var dette som var årsaken til hans plager. Nå er han ikke lenger i tvil.
Proteinintoleranse
Når kroppen mangler viktige enzymer som er nødvendige ved spalting av proteinene i kasein (finnes i melk) og gluten (finnes i korn), kalles lidelsen for proteinintoleranse.
Hos de fleste mennesker brytes disse proteinene ned til aminosyrer, men hos Stein Julius Tørrkvist og andre som lider av mangel på slike enzymer, blir disse proteinene bare ufullstendig nedbrutt. Det dannes såkalte peptider som hoper seg opp, og de kan tas opp av blodet og tynntarmen og gjøre skade rundt om i kroppen.
Dr. Karl-Ludvig Reichelt ved Rikshospitalet er blant de leger som har nedlagt et banebrytende arbeid i forskning på sammenhengen mellom psykiske lidelser og proteinintoleranse, og både han og kolleger i inn-og utland har funnet en sammenheng mellom opphopninger av peptider og utvikling av lidelser som schizofreni, depresjoner, ADHD, epilepsi mm.
Det betyr ikke at alle med slike lidelser nødvendigvis har proteinintoleranse, men noen har det, og disse kan bli betydelig bedre ved å legge om kosten. I dag kan en enkel urinprøve avsløre om man lider av denne typen matintoleranse. Peptidene kan nemlig også spores i urinen. Det norske bladet Mat og Helse nr. 03/04 har en utdypende artikkel om Dr. Reichelts banebrytende arbeid i denne forbindelse.
I Norge utføres tester for å spore peptider i urinen ved laboratoriet Neurozym Biotec i Snåsa - se hjemmesiden (klikk på navnet).
Testen må rekvireres av lege.
Her kan du klikke på hjemmesiden til Norsk proteinintoleranse forening.
Organisasjonen har i dag ca. 500 medlemmer og kan bidra med ytterligere informasjon.
Du kan høre mer i Sølvsuper 9. oktober , NRK P1 kl. 07.03 – 08.00.
Foto: Mat&Helse.