Hvorfor har vi sex?

Tror du svaret er åpenlyst, må du tro en gang til.

sex, samliv
Foto: lev dolgachov

To amerikanske forskere har funnet 237 grunner til at folk har sex, i en av de mest omfattende studiene om temaet noensinne, skriver forskning.no.

- Forbauset

- Det har vært lite forskning på området, sannsynligvis fordi man har trodd svarene skulle være åpenlyse, som for eksempel å få nytelse, å løse seksuselle spenninger eller å få barn, skriver forskerne fra University of Texas i et presseskriv.

Men svarene var langt fra åpenlyse og ensformige.

- Jeg ble virkelig forbauset over denne rikholdigheten av seksualpsykologi, sier forsker David Buss til The New York Times.

Les også: Hvor mange har du hatt sex med?

Topp ti-lista

Forskerne har snakket med omkring 2000 menn og kvinner om årsakene til at de har sex. Studien publiserers i augustutgaven av tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Her er de ti viktigste grunnene til at folk har sex:

1. - Jeg ble tiltrukket av personen

2. - Jeg ville oppleve den fysiske gleden

3. - Det føltes godt

4. - Jeg ville vise min hengivenhet for personen

5. - Jeg ville uttrykke min kjærlighet for personen

6. - Jeg var seksuelt opphisset og ville ha utløsning

7. - Jeg var kåt

8. - Det er morsomt

9. - Jeg innså at jeg var forelsket

10. - Jeg var i øyeblikkets opphisselse

Forskerne har delt de 237 sex-grunnene inn i fire hovedfaktorer: fysiske årsaker, mål-baserte årsaker, usikkerhetsbaserte årsaker og følelsesmessige årsaker.

 Les også: Stor sexlyst

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

Livsstil:

Folkeopplysningen vil undersøke hvor kildekritiske vi er til ekspertene som presenteres i media daglig. De har derfor iscenesatt en debatt, der en skuespiller uttaler seg om et emne han ikke har faglig kjennskap til. Formålet med eksperimentet er å se om det er mulig å fremstå som en troverdig ekspert, uten å kunne stort om emnet som diskuteres. Debatten blir vist til studenter på Ås. Lar de seg lure?

Ville du blitt lurt av denne «eksperten»?

«Eksperter» forklarer og debatterer i media daglig. Slik sjekker du hva de egentlig kan.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)