NRK Meny

Hvorfor har vi sex?

Tror du svaret er åpenlyst, må du tro en gang til.

sex, samliv
Foto: lev dolgachov

Kilde: Forskning.no, The New York Times, University of Texas

Artikkelen er flere år gammel.

To amerikanske forskere har funnet 237 grunner til at folk har sex, i en av de mest omfattende studiene om temaet noensinne, skriver forskning.no.

- Forbauset

- Det har vært lite forskning på området, sannsynligvis fordi man har trodd svarene skulle være åpenlyse, som for eksempel å få nytelse, å løse seksuselle spenninger eller å få barn, skriver forskerne fra University of Texas i et presseskriv.

Men svarene var langt fra åpenlyse og ensformige.

- Jeg ble virkelig forbauset over denne rikholdigheten av seksualpsykologi, sier forsker David Buss til The New York Times.

Les også: Hvor mange har du hatt sex med?

Topp ti-lista

Forskerne har snakket med omkring 2000 menn og kvinner om årsakene til at de har sex. Studien publiserers i augustutgaven av tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Her er de ti viktigste grunnene til at folk har sex:

1. - Jeg ble tiltrukket av personen

2. - Jeg ville oppleve den fysiske gleden

3. - Det føltes godt

4. - Jeg ville vise min hengivenhet for personen

5. - Jeg ville uttrykke min kjærlighet for personen

6. - Jeg var seksuelt opphisset og ville ha utløsning

7. - Jeg var kåt

8. - Det er morsomt

9. - Jeg innså at jeg var forelsket

10. - Jeg var i øyeblikkets opphisselse

Forskerne har delt de 237 sex-grunnene inn i fire hovedfaktorer: fysiske årsaker, mål-baserte årsaker, usikkerhetsbaserte årsaker og følelsesmessige årsaker.

 Les også: Stor sexlyst

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.