Hopp til innhold

Hvorfor har vi sex?

Tror du svaret er åpenlyst, må du tro en gang til.

sex, samliv
Foto: lev dolgachov

To amerikanske forskere har funnet 237 grunner til at folk har sex, i en av de mest omfattende studiene om temaet noensinne, skriver forskning.no.

- Forbauset

- Det har vært lite forskning på området, sannsynligvis fordi man har trodd svarene skulle være åpenlyse, som for eksempel å få nytelse, å løse seksuselle spenninger eller å få barn, skriver forskerne fra University of Texas i et presseskriv.

Men svarene var langt fra åpenlyse og ensformige.

- Jeg ble virkelig forbauset over denne rikholdigheten av seksualpsykologi, sier forsker David Buss til The New York Times.

Les også: Hvor mange har du hatt sex med?

Topp ti-lista

Forskerne har snakket med omkring 2000 menn og kvinner om årsakene til at de har sex. Studien publiserers i augustutgaven av tidsskriftet Archives of Sexual Behavior.

Her er de ti viktigste grunnene til at folk har sex:

1. - Jeg ble tiltrukket av personen

2. - Jeg ville oppleve den fysiske gleden

3. - Det føltes godt

4. - Jeg ville vise min hengivenhet for personen

5. - Jeg ville uttrykke min kjærlighet for personen

6. - Jeg var seksuelt opphisset og ville ha utløsning

7. - Jeg var kåt

8. - Det er morsomt

9. - Jeg innså at jeg var forelsket

10. - Jeg var i øyeblikkets opphisselse

Forskerne har delt de 237 sex-grunnene inn i fire hovedfaktorer: fysiske årsaker, mål-baserte årsaker, usikkerhetsbaserte årsaker og følelsesmessige årsaker.

 Les også: Stor sexlyst

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)