NRK Meny
Normal

Mattilsynet lanserer blåskjell-app

Nå trenger du ikke lenger ringe blåskjelltelefonen.

Blåskjellapplikasjon fra Mattilsynet

Har du en iPhone kan du laste ned Mattilsynets blåskjell-app gratis.

Foto: Colourbox.com/Mattilsynet

I dag lanserer Mattilsynet en egen blåskjell-applikasjon for iPhone.

Appen finner automatisk ut hvor i landet du befinner deg, og gir deg det siste varselet fra Mattilsynet rett på telefonen. Dermed kan du, så godt det lar seg gjøre, finne ut om du kan spise blåskjellene eller ikke.

– Vår strategi er å la folk ta informerte valg, og gjøre informasjon tilgjengelig på en ny og moderne måte, sier Odd Ingebretsen, IKT-direktør i Mattilsynet.

Utviklet av studenter

Mattilsynet opplyser at de i lang tid har fått henvendelser fra selskaper som har hatt lyst til å utvikle en blåskjell-app.

Til slutt var det studenter fra Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) som fikk lov til å utvikle applikasjonen i samarbeid med det norske selskapet Shortcut.

Appen er foreløpig bare tilgjengelig for iPhone gjennom selskapets App Store. Har du en annen type smarttelefon, får du ikke lastet ned appen.

– Foreløpig er det ingen planer om å lansere den på andre telefoner. Dette er den første appen Mattilsynet har lansert, og vi er spente på å se publikums reaksjon, før vi eventuelt utvikler den videre, sier Ingebretsen til NRK.no

  • Har du testet appen? Del dine erfaringer med andre i kommentarfeltet nederst.
Blåskjellapp

Finn ut om du kan spise skjellene eller ikke med den nye appen.

Foto: Mattilsynet (skjermbilde)

Blåskjelltelefonen fungerer fortsatt

Har du ikke en iPhone, kan du likevel sjekke blåskjellvarselet.

Fortsatt vil det være mulig å ringe blåskjelltelefonen på telefon 820 33 333, men husk at tjenesten koster 3,50 kroner per minutt.

Sitter du foran TV-en din, kan du eventuelt sjekke NRKs tekst-TV på side 695.

To typer blåskjellforgiftning

Giftige blåskjell er farlige å spise, derfor er det viktig at du best mulig passer på å unngå skjell som kan være forgiftet.

Ifølge Store norske leksikon finnes det to typer gifter:

Den ene gir lammelser, først i ansiktsregionen, med symptomer allerede etter en halv til et par timer. Den andre gir kraftig diaré.

Giftstoffene er farlige, men sjelden dødelige for ellers friske mennesker i de mengder de vanligvis blir inntatt.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.