Her blir pølsene dusjet i «røyk»

Røkt kjøtt er som oftest ikke røkt i det hele tatt. Sjekk hvordan dine kjøttfavoritter blir laget.

Røkte pølser

65 prosent av all røkt mat i Norge har aldri vært i nærheten av røyk.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Hvis du tror sommerkotelettene du kjøper i butikken er røkt på tradisjonelt vis, tro om igjen.

Kun 35 prosent av den røkte maten som blir produsert i Norge blir faktisk røkt på flis. Resten blir tilsatt røykaroma eller flytende røyk.

Dette ifølge Jack Nielsen i Tarber Norge – det eneste firmaet i landet som importerer slik røykaroma.

I Forbrukerinspektørene (FBI) i kveld får du se hvordan blant andre Gilde og Norgesgruppen dusjer pølser, bacon og koteletter i «røyk».

Sjekk hvordan dine kjøttfavoritter blir røkt

Røyksmak fra USA og Canada

I hele 40 år har denne produksjonsmetoden vært vanlig hos flere norske kjøttprodusenter, uten at vi forbrukere har blitt informert om det.

Når et produkt kalles «røkte kjøttpølser», er det lett å forutsette at produktet er røkt.

Men sannheten er altså at de røkte kjøttpølsene aldri har vært i nærheten av noe som ligner på røyk.

Det flytende middelet er fremstilt av røyk fra treflis som er brent på fabrikkene til Red Arrow i USA og Canada, og blir tilsatt vann for å få den flytende formen.

I dag brukes denne flytende væsken til å gi røyksmak til alt fra pølser og kjøtt til fisk og ost.

Mindre skadelig

Selv om det kanskje ser ekkelt ut, mener Mattilsynet det er en god ting at pølser og andre varer ikke blir røkt på gamlemåten.

Mattilsynet sier til NRK at det å dusje produkter med flytende røyk, er mindre skadelige for helse og miljø enn å ty til tradisjonell flisrøyk.

Likevel: Mattilsynet sier det er feil å kalle disse produktene for røkte.

De sier produsentene er pliktig å informere forbrukerne om den flytende væsken, og at de burde endre navnet på pakken til for eksempel «Kjøttpølse med smak av røyk».

Både Gilde og Norgesgruppen, som blir konfrontert av FBI i kveldens sending, sier de aldri har forsøkt å legge skjul på produksjonsmetoden. De tar til etterretning at Mattilsynet mener de ikke kan kalle produktene røkt.

Gilde og Norgesgruppen bekrefter at de derfor kommer til å endre merkingen.

– Norgesgruppen vil se på merkingen slik at vi er innenfor gjeldende forskrift, enten ved å endre merkingen eller se på muligheten for å endre produksjonsmetoden, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Tror forbrukeren er mest opptatt av smaken

Administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, Bjørn-Ole Juul-Hansen, tror ikke forbrukerne er så opptatt av måten det gjøres på.

Bjørn-Ole Juul-Hansen

Bjørn-Ole Juul-Hansen, administrerende direktør i Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund

Foto: Privat

– Jeg tror ikke forbrukerne faktisk tror at det er et bål som brenner. Jeg tror de er mer opptatt av smaken og hvordan produktet er merket, enn måten det gjøres på, sier han.

Juul-Hansen åpner likevel for endringer av navnene på produktene eller måten de røykes på.

– Som bransje er vi overhodet ikke interessert i at forbrukerne skal føle seg lurt. Hvis tolkningen til Mattilsynet er å endre navnet på pakken, så er det uproblematisk. Man må enten legge om produksjonsmetoden eller endre navnet.

Sjekk hvordan dine kjøttfavoritter blir røkt

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.