Hopp til innhold

Helsebringende truse?

For drøyt fem hundre kroner kan du nå kjøpe ei truse som angivelig gir deg bedre helse. Ikke bare skal trusa forebygge alvorlig sykdom, den skal også behandle plagene 24 timer i døgnet.

Marit Evertsen Grimstad og Lars Karelius Noer viser fram supertrusa til 500 kroner.
Foto: Magne Hansen / NRK

- Dette er det dyreste undertøyet jeg noen gang har kjøpt, forteller Kjersti Timenes. Pensjonisten fra Kristiansand ble invitert til et såkalt home-party hvor hun kjøpte helseklær for litt over 3000 kroner.

– Hvis disse plaggene virket slik det ble sagt, var det noe jeg ikke kunne levd uten, sier Timenes. Hun handlet en truse, en t-trøye og en halsbuff.

- Ikke akkurat den stiligste trusa jeg har sett, men hva gjør man ikke for helsa? Til den prisen burde den i alle fall være utstyrt med noen små blonder, smiler hun.

ME og cellulitter

35 000 brukere i Norge tar ikke feil, skriver firmaet Bia Design på sine hjemmesider. Der gir de inntrykk av at folk kan kle seg friske fra en rekke alvorlige og mindre alvorlige lidelser.

ME, bechterew, revmatisme, høyt blodtrykk, astma, cellulitter og behandling etter kreftoperasjoner er noen av diagnosene som brukes i markedsføringen.

Mystisk fiber

- Hemmeligheten bak de spesielle klærne ligger i det såkalte nexus-fiberet som er vevd inn i vivitex-plaggene, forklarer daglig leder i Bia Design, Per Lars Børke.

- Fiberet består av platina, titan og aluminium. Når du tar fiberet på kroppen utvikles infrarøde stråler som setter kroppen i stand til å gjenopprette sin naturlige balanse og fyller den med tapt energi, forklarer han.

- Uvitenskapelig

- Det som bekymrer oss mest er at det kan se ut som at dette har effekt på pasienter med kreft og andre alvorlige sykdommer. Det er kraftige påstander, sier Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk.

Avdelingsoverlegen har vurdert den vitenskapelige dokumentasjonen fra Bia Design. Madsen mener de såkalte brukerundersøkelsene ikke holder mål som vitenskapelig dokumentasjon.

- Ble lurt

- Mange vil nok oppleve at produktene har en narremedisinsk effekt (placeboeffekt). Det kan være verdifullt for noen, men hjelper ikke mot alvorlige sykdommer, understreker Madsen.

Han mener Kjersti Timenes og andre av firmaet kunder er blitt lurt. – En del av påstandene som kommer frem om tøyet går langt utenfor det vitenskapen kan gå god for.

Fortsetter som før

- Legemiddelverket burde undersøke produktene bedre, sier Børke i Bia Design. – Jeg vil gjerne samarbeide med norske forskere og helsemyndigheter for å få mer vitenskapelig dokumentasjon på bordet, sier bedriftslederen.

Selv om Legemiddelverket ikke er begeistret for vivitex-produktene, vil salget fortsette.

– Så lenge dette er klær og ikke piller er det utenfor vårt ansvarsområde, påpeker Madsen i Legemiddelverket.

Pengene tilbake

- Vi har ingen ting å skjule, sier Børke. - På våre hjemmesider opplyser vi tydelig at folk kan få pengene tilbake dersom plaggene ikke virker. Børke opplyser at angrefristen gjelder i tre måneder etter kjøp.

Til kropp og seng

Kolleksjonen med "helsetekstiler" består blant annet av bekledning og sengetøy. Her er noen priseksempler:

  • Skjerf 145 cm, kr. 925
  • Boxershorts til herre, kr. 1159
  • Singlett til dame, kr. 1593
  • Laken 180 x 200 cm, kr. 5287

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)