Hopp til innhold

Har du ledningskaos bak tv-benken?

Da er det én ting du trenger for å sikre deg best mulig mot brann.

ledninger bak tv

Det er ikke lett å holde styr på alle ledningene, når tv-benken er full av dingser som krever strøm.

Foto: Kim Jansson / NRK

Ta en titt på tv-benken din! Hvor mange dingser har du der, egentlig? Spillkonsoller, Apple TV, forsterker, PVR-boks, DVD-spiller er bare noe av det som finnes gjemt i tv-benker i norske hjem. Og alle trenger strøm.

Odd A. Rød, fagsjef brann i Gjensidige

Odd A. Rød, fagsjef i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

– Alt som fører strøm er en potensiell brannfare. Halvparten av boligbrannene skyldes elektrisitet og bruk av elektrisitet, sier fagsjef og brannvernekspert Odd Rød i Gjensidige.

Det store spørsmålet er derfor hvordan du, med alle dine underholdningsbokser, skal kunne sikre deg best mulig mot brann.

Rett i vegg er sikrest – men ugunstig for mange

Sikkerhetseksperter NRK har snakket med er enige om at beste løsning er å koble det elektriske rett i kontakten i veggen. Dersom ledningen i veggkontakten blir overbelastet, vil sikringen din gå, men faren for brann er ikke så stor.

For mange så er dette dog et ugunstig alternativ. Gamle boliger er som regel ikke utstyrt med nok veggkontakter til å tilfredsstille en moderne tv-stue, og det koster en del å få elektrikere til å installere nye veggkontakter. Så hvis ikke nye stikkontakter er et alternativ, er det én ting som gjelder, ifølge Gjensidiges mann:

Grenuttak

Har du ikke nok stikkontakter i veggen til alle dine tv-bokser? Da bør du skaffe deg et slikt grenuttak med av-og-på-knapp, ifølge Gjensidiges brannvernekspert.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Mitt tips: Kjøp en lang forgrening med hovedbryter som man klikker på når man ikke er til stede. La den stå synlig, slik at du lett kan slå den av. En forgrening med bryter øker sikkerheten radikalt, sier Rød til NRK.no.

Vifteovner er fy-fy

Forgreningen du eventuelt har ved tv-en din bør bare brukes til utstyr som trekker lite strøm.

– Flatskjermer, for eksempel, trekker nesten ingenting, sier Dagfinn Kalheim. Han er administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Spillkonsoller, tv-bokser og annet utstyr du vanligvis har i tv-benken er også ganske lite strømkrevende.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Foto: Brannvernforeningen

– Faren oppstår hvis du kobler til en vifteovn eller liknende. Hvis du legger på for mye belastning kan ledningen til grenuttaket eller skjøteledningen bli varm, og i verste fall ta fyr. I utgangspunktet skal alle slike komponenter som trekker mye strøm stå rett i stikkontakten, sier Kalheim til NRK.no.

Han anbefaler at alle elektriske apparater som krever om lag tusen watt eller mer bør gå rett inn i stikkontakten i vegg.

Varm underholdning

En annen ting du skal huske på, er at boksene i tv-benken kan bli varme. Veldig varme.

– Get-boksen, dvd-spilleren og spillkonsollene er konstruert for å ha det luftig rundt seg – og skal stå i vanlig romtemperatur. Inne i en del tv-benker kan det nærmest bli badstutemperaturer når komponentene er skrudd på, sier Kalheim.

Bak tv

Brannvernekspertene anbefaler å bruke kontakten i veggen.

Foto: Kim Jansson / NRK

Siden boksene har komponenter som skal virke på en bestemt måte i en gitt temperatur, kan for høy temperatur føre til to ting:

– Utstyret kan få kortere levetid. I verste fall kan det ta fyr til slutt, sier Kalheim.

Brannvernforeningens ekspert anbefaler å fikse litt på tette tv-benker.

– Fjern bakstykket og hold fronten åpen, slik at det blir gjennomlufting.

Dette vil sørge for at viftene som mange av disse underholdningsboksene har får luft til kjøling.

Støvsug!

Et lite tips til slutt er å sørge for at du også støvsuger bak tv-benken når du først støvsuger resten av stuen. Viftene i de forskjellige boksene drar inn mye støv. Og støv og varme er en dårlig kombinasjon.

– De gamle kasse-tv-ene dro inn mye med støv som ble så varm at det tok fyr. Det skjer ikke med nye flatskjermer. Men i de andre elektriske komponentene med vifte kan det bli dratt inn ekstremt mye luft når de er plassert i tv-benken. Og det skal ikke store belegg med støv til før det isolerer veldig godt og varmt, sier brannverneksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)