NRK Meny
Normal

Hagebark kan ta livet av hunden

Mange hageelskere satser på at kakaobark skal skremme de forhatte iberiasneglene. Men for våre firbeinte venner kan kakaobarken være dødbringende.

Kakaoflis
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kakaoflis dekker bedet

Her legges kakaoflis i et bed for å gjøre det lettstelt.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Kakaobarken som hageentusiaster landet rundt fyller bedene sine med, er nemlig full av et giftstoff som i verste fall kan drepe hunder som tar seg en smak.

Giftstoffer uten motgift

– Kakaobarken inneholder giftstoffet teobromid. Tirsdag fikk vi beskjed fra Giftsentralen om at det ikke finnes noen motgift, opplyser veterinær og daglig leder på Tu Dyreklinikk, Magne Haaland, til Aftenbladet.no.

Søtt og fristende

Det er en kjent sak at hunder ikke bør spise sjokolade, men konsentrasjonen av kakao er enda høyere i kakaobarken.

Kakaobarken skal ha en søtlig smak som kan virke forlokkende på glupske hunder, men katter skal ikke være spesielt interessert.

Hagebed med bark og busker

Dekket med bark er bedet klar for ferie.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Dødelig

Haaland forteller at hunder nok tåler å gnage litt på barken, men å sluke de brune bitene kan altså være skjebnesvangert.

Første tegn på forgiftning er oppkast og diaré.

– Hunden greier ikke, i motsetning til oss mennesker, å skille ut giftstoffet teobromid. Det angriper leveren, og fører til en alvorlig forgiftning. I verste fall dør hunden, sier Haaland.

Brekkmiddel eller kull

Han anbefaler engstelige hundeeiere å prøve med brekkmiddel dersom det ikke har gått for lang tid siden hunden fikk i seg barken.

Flytende kull, som binder rester av barken i tarmen, er et mulig botemiddel.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.