Svært få av pappkartongene FBI sjekket var merket med tappe- eller holdbarhetsdato. Dermed vet man ikke hvor gammel vinen er.
Svenske eksperter mener pappvin ikke bør være eldre enn åtte måneder.
Pappvin er mindre holdbar enn den vinen som er tappet på flaske. Årsaken er at kartongene slipper inn luft, og vinen da oksiderer. I tillegg er ikke vinen som tappes på kartong ment å lagres.
De oppfordrer kundene til å sjekke datoen på kartongen.
Bør være ferskvare
Vinskribenten Geir Salvesen er enig med sine svenske kollegaer når det gjelder holdbarhet på pappvin.
– Jeg har alltid sagt at pappvin er ferskvare, sier vineksperten Geir Salvesen. – Hvis den oksiderer, smaker den surt og blir slapp, sier han.
Han mener det bør utvikles et system for merking av pappvin, slik at man unngår viner som har gått ut på dato.
– En best-før dato kunne vært aktuelt, sier Salvesen.
Vinmonopolet er ikke så langt unna Salvesens anbefaling.
– Vi opererer med seks til ni måneder, sier Vinmonopolets Halvor Bing Lorentzen.
Frivillig merking
Likevel fant FBI pappviner med holdbarhetsdato til desember. Da vil den være for gammel, i følge ekspertenes og Vinmonopolets egne anbefalinger.
I dag er det til tider vanskelig for forbrukeren å vite når en pappvin er tappet. Det finnes forskjellige typer kodesystem for dette, men det er vanskelig å forstå.
Det er frivillig for produsentene om de vil merke med tappe- eller holdbarhetsdato.
Såkalte Lot-nummer brukes på mange kartonger, men selv ikke de pol-ansatte kan tyde tappedato ut i fra dette nummeret.
Jo yngre, jo bedre
Nå er det riktignok forskjell på hvor holdbare de forskjellige vinene er, alt avhengig av for eksempel hvor mye garvesyre den inneholder.
Men en tommelfingerregel for pappvin bør være jo yngre, jo bedre, forklarer Bing Lorentzen.
– Vinen er beregnet på tidlig konsum, og er ikke lagringsvin, sier han.
Han minner til slutt om klageretten. Er du ikke fornøyd med en vare, bring den tilbake til Vinmonopolet.