Julegaven som kan redde boligdrømmen

Er du under 34 år bør du ønske deg penger til jul. BSU-sparing kan nemlig være nøkkelen til ny bolig.

Julegaver og konvolutt med rød skrift

Pengegaver øremerket BSU-sparing er noe av det lureste de under 34 år kan få til jul. – Slike gaver kan bidra med å finansiere fremtiden din, sier Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Et romjulsbesøk i nettbanken kan lønne seg.

På få minutter og enda færre tastetrykk kan du tjene 5000 kroner.

Lønnsomt romjulstriks

Har du penger på sparekontoen bør du vurdere å overføre 25.000 av dem til BSU-kontoen i romjula.

Bankene har forskjellige frister for når siste innbetaling kan gå inn, så jo før du taster inn beløpet jo bedre.

Du får nemlig skattefradrag for 20 prosent av det du sparer, og tjener derfor  5000 kroner i 2020.

– Renten på BSU- innskudd er skyhøy i forhold til andre tilbud fra bankene. De beste tilbudene gir over 4 prosents rente, sier Elisabeth Realfsen, fagansvarlig i Finansportalen.

Den dagen du skal søke om boliglån får du lettere ja i banken med en fyldig BSU-konto.

Du må ikke spare så mye som 25.000. Sparer du mindre får du bare litt mindre i skattelette.

– Ettersom rentene på en BSU-konto ofte vil være høyere enn boliglånsrenten, kan det være lurt å beholde BSU-pengene som en ren plassering, hvis du kan. Forskjellen mellom lånerenten og BSU-renten vil være en ekstra gevinst som er verdt å ta med seg, legger Realfsen til.

Genial julegave

– Julaften er en gyllen mulighet til å ønske seg bidrag til boligsparingen. Mange unge ønsker seg penger til jul, som gjerne går til noe man ønsker seg der og da. Putter du noe av dette på BSU, lover jeg deg at du ikke vil angre, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, og når kravet i boliglånsforskriften er 15 prosent egenkapital ved boligkjøp, er sparing blitt ekstra viktig.

– Ønsker du å kjøpe bolig, er mitt klare råd at du starter med BSU-sparing så raskt som mulig, oppfordrer Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

BSU-penger kan derfor være en genial julegave til noen du er glad, så

– Da får de også en ekstra «julegave fra staten», altså skattefradrag til neste år, forteller Realfsen.

Husk rentetrikset

Når kalenderen skifter fra ett år til et annet, er pengene du satte inn låst.

Trenger du penger i løpet av året, kan du ta ut den summen du har spart samme år.

– Det er først etter årsskiftet at pengene låses og kun kan tas ut om de skal brukes til boligrelaterte formål, sier Derya Incedursun.

Du kan også bruke rentene på hva du vil. Tømmer du rentene for 2019 kommer det nye renter i 2020 som du kan bruke senere.

Og husk: Rentene kan utgjøre en stor del av totalsummen, så sjekk en ekstra gang om BSU-kontoen din er full eller ikke.

– Å ønske seg investeringer til gave er en fin måte å sikre at gaven øker i verdi etter hvert som tiden går. Slike gaver kan bidra med å finansiere fremtiden din, avslutter Incedursun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)