Hopp til innhold

Forsker sluttet å bruke matboks etter plast-test

Forskeren ble så overrasket da han testet plastprodukter for NRK at datteren ikke lenger fikk ha med den faste matboksen i barnehagen.

Plast og matbokser

TESTET: Norsk institutt for luftforskning har testet ulike plastprodukter for NRKs Forbrukerinspektørene. Der ble det funnet spor av miljøgift i produkter som lover det motsatte.

Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland / NRK

På oppdrag for NRK har forsker Pawel Rostkowski testet 11 plastprodukter for miljøgift. Produkter mange av oss har på kjøkkenet. Han ble overrasket over funnene.

Pawel Rostkowski

FANT SPOR: Pawel Rostkowski fant spor av miljøgift i produktene selv om produsentene lover noe annet.

Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland / NRK

– Jeg har sluttet å sende matboksen med datteren min til barnehagen, forteller forskeren.

– Skadelig over tid

Pawel Rostkowski jobber som seniorforsker ved Norsk institutt for luftforsknings avdeling for miljøkjemi, og han testet blant annet en matboks fra IKEA som ikke lenger er i salg.

Testen viste at matboksen inneholdt spor av bisfenol A, langt under den norske grenseverdien. Forskerne er likevel bekymret.

– Den kunnskapen jeg sitter på gjør at jeg mener små mengder også er skadelig over tid, sier han.

Seks av produktene i testen lover at de verken har miljøgift eller spor av miljøgifter i seg, men bare halvparten holdt hva de lovet.

Matboks fra Blafre

SPOR: Matboksen fra Blafre hadde minimale spor av miljøgift, langt under grensa, men produsenten lover at det ikke er miljøgift i produktet.

Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland / NRK

Både en bolle i melamin fra den danske produsenten Rice og en matboks fra Blafre hadde spor av miljøgift i seg, men langt under grenseverdien.

Matboksen fra IKEA ble også utsatt for varme i mikrobølgeovn. Da fant forskeren nesten tre ganger så mye miljøgift-utslipp.

– Skal ikke villede

Professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Jon Øyvind Odland, liker ikke funnene i testen.

– Først og fremst er jeg skuffet på vegne av forbrukerne.

Det er Mattilsynet som overvåker matemballasje i Norge.

Bolle fra Rice

HØYEST MENGDE: Rice hadde testens høyeste mengde bisfenol A på 0,0000116 milligram. Det er langt under grenseverdien til Mattilsynet som er 0,6 milligram per kilo plast.

Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland / NRK

– Man skal ikke villede forbrukerne når man markedsfører produktene sine, sier Marie Louise Wiborg, seksjonssjef for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

Hun er ikke bekymret for funnene.

– Så lenge det er under de grensene som er fastsatt, og EUs vitenskapskomite sier det er trygt med den eksponeringen vi har, så er vi ikke bekymret, sier Wiborg.

Avviser funnene

Alle de tre produsentene har tatt egne tester av disse produktene etter NILU-testen, og sier det ble ikke funnet bisfenol når de testet selv.

De reagerer på testmetoden, og spekulerer i om gift-sporene kan komme fra et annet sted enn selve produktet.

Matboks IKEA

SELGES IKKE MER: Matboksen fra IKEA selges ikke lenger i butikker, men hadde små spor av miljøgift i seg. Langt under grensa.

Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland / NRK

– Vi bruker årlig mye ressurser på tester for å være sikre på at vi leverer et ordentlig, sikkert og lovlig produkt, sier talsmann for Rice, Søren Hammer Westmark.

De tre produsentene har garantier fra sine leverandører om at plasten er fri for miljøgift.

– Vi har garantier fra vår leverandør om at plasten er bpa-fri, sier Remi Fagervik, produktsjef i Blafre.

Jan Christian Thommesen, Kommunikasjonssjef i IKEA svarer følgende:

– Både funnet i seg selv og økningen av konsentrasjon etter oppvarming representerer verdier som er så langt under grenseverdien at det nærmest ikke går an å måle. Funnet i vårt produkt er dermed å regne som en forurensning og også lik null.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)