Hopp til innhold

Flere får kreft i halsen etter oralsex

Antall tilfeller av kreft i svelget har økt mye blant menn det siste året, viser nye tall. – Over halvparten av tilfellene kan skyldes oralsex, sier kreftforsker.

Mouth tumour

Svulster i munnhulen på en pasient. Man regner med at minst halvparten av alle krefttilfeller i svelget er forårsaket av HPV-smitte. Illustrasjonsfoto.

Foto: Science Photo Library

Overlege Mari Nygård ved Kreftregisteret

– Den kraftige økningen i kreft i svelget bekymrer oss, sier Mari Nygård ved Kreftregisteret.

Foto: Kreftregisteret

De siste årene har kjendiser som Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson og Michael Douglas fortalt at oralsex er grunnen til at de er rammet av kreft i munnen og i svelget.

Nye tall som Kreftregisteret la frem i dag, viser at antall tilfeller av menn som får kreft i halsen har økt kraftig de siste årene.

I 2007 fikk 78 norske menn kreft i svelget. I 2014 hadde antallet økt til 133. Dette utgjør en økning på over 70 prosent fra 2007.

– Den kraftige økningen i kreft i svelget bekymrer oss. Vi må vente oss en enda kraftigere økning i ratene i årene som kommer - fordi omfanget av HPV-smitte i befolkningen har økt de siste tiårene, sier Mari Nygård, overlege og leder for HPV-seksjonen i Kreftregisteret, til NRK.no.

– Man regner med at minst halvparten av alle krefttilfeller i svelget er forårsaket av HPV-smitte, altså smitte det er nærliggende å forklare med oralsex, fortsetter krefteksperten.

Antall tilfeller av kreft i svelget blant menn har økt drøye 70 prosent fra 2007. Grafikk.

Antall tilfeller av kreft i svelget blant menn har økt drøye 70 prosent fra 2007.

Foto: Mari Grafsrønningen

Svelget er her definert som tungebasis, mandler og oropharynx.

HPV har skylden

Det er HPV-viruset som har skylden for denne typen kreft. I Norge vaksineres jenter mot enkelte typer HPV-virus, for å beskyttes mot kreft i livmorhalsen.

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden.

– Vi ser av de nye tallene at det fortsatt er langt flere menn enn kvinner som får kreft i svelget, de fleste årene godt over dobbelt så mange menn. Kreft i svelget oppstår hyppigst blant menn mellom 50 og 70 år, sier Nygård.

– Ønsker gratis vaksine også til gutter

Anne Lise Ryel

- HPV smitter veldig lett. Hver hudcelle produserer tusenvis av virus, ved intim kontakt kan det oppstå små rifter i hud og slimhinner - slik at viruset kan overføres. HPV kan også smitte fra hud som ikke er dekket av kondom, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Kreftforeningen er bekymret for utviklingen.

– Dette er noe av bakgrunnen for at vi også ønsker gratis HPV-vaksine for gutter.
Økningen er alvorlig nok i seg selv, og samtidig er gutter også smittebærere av HPV-viruset, uttaler generalsekretær Anne Lise Ryel til NRK.no.

Hva skyldes økningen av denne krefttypen, tror dere?

– Røykingen blant unge i samme periode har gått ned. Derfor er nok endrede seksualvaner, med både flere partnere og det at oralsex er blitt mer vanlig, en medvirkende årsak, sier Ryel.

– Det bør åpenbart informeres bedre om at HPV smitter gjennom oralsex.

Anne Lise Ryel, Kreftforeningen

Vurderer guttevaksine

Mange er enige med Kreftforeningen i at også norske gutter bør HPV-vaksineres.

Helse- og omsorgsdepartementet har bedt Folkehelseinstituttet om å vurdere HPV- vaksinering av gutter i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

– Folkehelseinstituttet har nedsatt en arbeidsgruppe for å evaluere om HPV-vaksinen også bør tilbys gratis til gutter. Gruppen vil levere sin rapport ved årsskiftet 2015/2016, uttaler Britt Wolden, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)