Hopp til innhold

Fant ut at de var halvsøstre på direktesendt TV

Ina og Josephine stammer fra samme sæddonor. Det visste de imidlertid ikke før de ble invitert til direktesendt TV.

Video FIkk vite de var donorsøstre på direktesendt TV

Se reaksjonene i videoen ovenfor.

I disse dager diskuterer Folketinget, det danske Stortinget, om donorbarn skal kunne få vite sin ukjente fars identitet.

I en studiodebatt i programmet Aftenshowet om denne tematikken, ble tre donorbarn invitert for å fortelle hvordan det var å vokse opp uten sin biologiske far.

De tre hadde aldri møtt hverandre før, men like før debatten fikk de to kvinnelige gjestene, Ina Rosdal Lauritsen og Josephine Barløse en nyhet de sent vil glemme – at de er donorsøstre.

– Ina spurte hva mitt donornummer er. Det visste jeg ikke, så jeg måtte få det fra min mor. Da fant vi ut at vi hadde samme nummer, sier den nybakte halvsøsteren, Josefine Barløse.

– Surrealistisk

Josefine forteller i programmet at hun ikke har hatt noe spesielt behov for å finne sin far, mens Ina på den andre side har vært på jakt etter nettopp dette. Derfor ville Ina svært gjerne se de andres donornummer.

Programlederen ble bedt om ikke å slippe nyheten før de var ferdige med å snakke om saken de opprinnelig kom for å snakke om. Men midt i intervjuet forteller han seerne om den glade nyheten, tydelig preget av det hele.

– Dette betyr at vi er halvsøsken. Det er helt surrealistisk, vi klarer ikke forholde oss til det, sier en smilende Ina.

Ina, som i hele sitt liv har vært alenebarn, fikk i tillegg til en ny halvsøster i Josefine, to halvbrødre med på kjøpet. Josefine har nemlig en tvilling- og en lillebror.

De to nybakte søstrene fant i tillegg ut at de hadde mye til felles, men vil ta en DNA-test for å være helt sikre på at de virkelig stammer fra samme donor, forteller Inas mor til den danske avisen Bt.dk.

Hun bekrefter at Ina alltid har vært på søken etter sitt opphav, og har sågar registrert seg i databaser for å eventuelt kunne finne halvsøsken som hun i stedet fant på TV.

Ny lov i mars

Den danske regjeringen ventes å komme med et forslag til ny lovgivning i mars. Blir loven vedtatt, kommer danskene til å kunne velge mellom anonyme og ikke-anonyme sæddonorer.

I Norge er det ikke tillatt med anonyme sæddonorer, men det er tillatt å skaffe seg dette ved å reise til andre land.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)