NRK Meny
Normal

FBIs test av pepperkaker til under 20 kroner

Forbrukerinspektørene har fått med seg en landslagsbaker og en tidligere norgesmester i konditorkunst til å gjøre en pepperkaketest. Er det nødvendigvis slik at de beste ingrediensene gir best resultat?

Pepperkaketest FBI

Disse fem pepperkaketypene var tatt med i FBIs test. Varianten øverst til venstre kom best ut.

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK/montasje

Pepperkaker trenger ikke være dyre for å være gode. Hvis du ikke baker dem selv, kan ofte de beste pepperkakene være blant de billigste. Men hvilke pepperkaker er best?

Landslagsbaker Øyvind Skogholm Hansen og tidligere norgesmester i konditorkunst, og konditor på kokkelandslaget, Annemari Erlbeck har gjort en blindtest av pepperkaker til under 20 kroner på oppdrag fra Forbrukerinspektørene (FBI).

Her ble følgende pepperkaker testet:

  • Luxus pepperkaker
  • Bjørken pepperkaker
  • IKEA økologiske pepperkaker
  • IKEA pepperkaker
  • Berthas pepperkaker

Kriteriene dommerne har lagt til grunn er konsistens, smak og ingredienser. Resultatet kan virke overraskende.

Best på ingredienser, kom dårligst ut

Ingen av pepperkakene fikk topp-poeng fra dommerne, men IKEAs økologiske pepperkaker, som gjorde det best på konsistens og smak, kom best ut i testen.

– Jeg som er glad i økologiske råvarer synes det er fabelaktig rett og slett, sier Hansen til FBI.

Erlbeck mener det viser at det går an å lage et produkt som er økologisk og samtidig smaker godt.

  • Se alle resultater og kommentarer fra dommerne lenger ned i saken

På en delt sisteplass finner vi Luxus' og Bjørken pepperkaker. Førstnevnte gjorde det best av alle på ingredienser, og samtidig aller dårligst på smak og konsistens.

– Interessant, utbryter Erlbeck, mens Hansen legger til at han er overrasket over den korte ingredienslisten i pepperkakene.

– Samtlige fem pepperkaketyper hadde løftet seg med ekte meierismør. Ingen av ingredienslistene oppgir smør eller at pepperkakene faktisk inneholder pepper. Det er kamuflert som aroma eller krydder, og noen har ikke det en gang, sier Hansen.

1. plass: IKEA ekologisk pepparkaka

Konsistens
Begge: Pepperkakene er sprø, og man kan kjenne sukkeret.

Smak
Erlbeck: Her er det brukt mye ingefær. De er søte, og sitter litt igjen i munnen.

Hansen: De har en helt grei kryddersmak.

Ingredienser
Begge: Pepperkakene burde inneholdt smør, men de økologiske ingrediensene trekker opp.

(Saken fortsetter etter bildet)

IKEA pepperkaker økologisk

1. PLASS: IKEAs økologiske pepperkaker

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK

2. plass: Berthas pepperkaker

Konsistens
Erlbeck: De er både sprø, luftige og porøse.

Hansen: Disse var sprø og fine, og lett å bite i.

Smak
Erlbeck: Pepperkakene har litt mindre krydder enn de andre, og er milde.

Hansen: De er mildere enn de andre.

Ingredienser
Erlbeck: De virker søte med så mye sirup, og de inneholder masse rart fett. Ellers er de greie.

Hansen: Masse rart fett trekker ned.

(Saken fortsetter etter bildet)

Berthas pepperkaker

2. PLASS: Berthas pepperkaker

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK

3. plass: IKEA pepparkakafigurer

Konsistens
Begge: De er både sprø og luftige.

Smak
Erlbeck: Pepperkakene er mindre søte enn de andre, og inneholder mye ingefær. De har også en bismak som henger litt igjen.

Hansen: Disse er mye mildere enn de andre, men smaken er noe «syntetisk».

Ingredienser
Erlbeck: Mye rare ingredienser, og det at det er brukt margarin trekker ned.

Hansen: Dette var rare ingredienser i en pepperkake – og hva er «naturlig aroma»?

(Saken fortsetter etter bildet)

IKEA pepperkaker

3. PLASS: IKEA pepperkaker

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK

4. plass (delt siste): Bjørken pepperkaker

Konsistens
Erlbeck: Dette er sprø og luftige pepperkaker.

Hansen: Pepperkakene er både porøse og lettspiste.

Smak
Erlbeck: Ujevn steking, og flat smak preger disse pepperkakene.

Hansen: De har en mild og kjedelig smak, og virker lite julete.

Ingredienser
Erlbeck: Her var det rare fett-typer, men ellers er det greie ingredienser.

Hansen: Det er brukt mye rart fett, blant annet herdet fett fremfor smør.

(Saken fortsetter etter bildet)

Bjørken pepperkaker

DELT SISTEPLASS: Bjørken pepperkaker

Foto: Forbrukerinspektørene/NRK

4. plass (delt siste): Luxus pepperkaker

Konsistens
Erlbeck: Pepperkakene er sprø.

Hansen: De er sprø, men klumper seg i munnen.

Smak
Erlbeck: De har mye peppersmak som henger litt igjen i munnen. Det gir en liten bismak, og det sitter igjen litt deig i munnen også.

Hansen: Smaken er vanskelig å få tak i. Pepperkakene er testens dårligste, og jeg får ikke lyst på flere.

Ingredienser
Begge: Disse pepperkakene har de mest naturlige ingrediensene, men er uten smør.

Luxus pepperkaker

DELT SISTEPLASS: Luxus pepperkaker

Foto: Forbrukrinspektørene/NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.