Pepperkaker trenger ikke være dyre for å være gode. Hvis du ikke baker dem selv, kan ofte de beste pepperkakene være blant de billigste. Men hvilke pepperkaker er best?
Landslagsbaker Øyvind Skogholm Hansen og tidligere norgesmester i konditorkunst, og konditor på kokkelandslaget, Annemari Erlbeck har gjort en blindtest av pepperkaker til under 20 kroner på oppdrag fra Forbrukerinspektørene (FBI).
Her ble følgende pepperkaker testet:
- Luxus pepperkaker
- Bjørken pepperkaker
- IKEA økologiske pepperkaker
- IKEA pepperkaker
- Berthas pepperkaker
Kriteriene dommerne har lagt til grunn er konsistens, smak og ingredienser. Resultatet kan virke overraskende.
- SE I NETT-TV: Forbrukerinspektørene
- Les også: Tester pepperkaker fra Hakkebakkeskogen
Best på ingredienser, kom dårligst ut
Ingen av pepperkakene fikk topp-poeng fra dommerne, men IKEAs økologiske pepperkaker, som gjorde det best på konsistens og smak, kom best ut i testen.
– Jeg som er glad i økologiske råvarer synes det er fabelaktig rett og slett, sier Hansen til FBI.
Erlbeck mener det viser at det går an å lage et produkt som er økologisk og samtidig smaker godt.
- Se alle resultater og kommentarer fra dommerne lenger ned i saken
På en delt sisteplass finner vi Luxus' og Bjørken pepperkaker. Førstnevnte gjorde det best av alle på ingredienser, og samtidig aller dårligst på smak og konsistens.
– Interessant, utbryter Erlbeck, mens Hansen legger til at han er overrasket over den korte ingredienslisten i pepperkakene.
– Samtlige fem pepperkaketyper hadde løftet seg med ekte meierismør. Ingen av ingredienslistene oppgir smør eller at pepperkakene faktisk inneholder pepper. Det er kamuflert som aroma eller krydder, og noen har ikke det en gang, sier Hansen.
- Les også: Dagens juleoppskrift
- Les også: Gjenbruk av pepperkaker
1. plass: IKEA ekologisk pepparkaka
Konsistens
Begge: Pepperkakene er sprø, og man kan kjenne sukkeret.
Smak
Erlbeck: Her er det brukt mye ingefær. De er søte, og sitter litt igjen i munnen.
Hansen: De har en helt grei kryddersmak.
Ingredienser
Begge: Pepperkakene burde inneholdt smør, men de økologiske ingrediensene trekker opp.
(Saken fortsetter etter bildet)
2. plass: Berthas pepperkaker
Konsistens
Erlbeck: De er både sprø, luftige og porøse.
Hansen: Disse var sprø og fine, og lett å bite i.
Smak
Erlbeck: Pepperkakene har litt mindre krydder enn de andre, og er milde.
Hansen: De er mildere enn de andre.
Ingredienser
Erlbeck: De virker søte med så mye sirup, og de inneholder masse rart fett. Ellers er de greie.
Hansen: Masse rart fett trekker ned.
(Saken fortsetter etter bildet)
3. plass: IKEA pepparkakafigurer
Konsistens
Begge: De er både sprø og luftige.
Smak
Erlbeck: Pepperkakene er mindre søte enn de andre, og inneholder mye ingefær. De har også en bismak som henger litt igjen.
Hansen: Disse er mye mildere enn de andre, men smaken er noe «syntetisk».
Ingredienser
Erlbeck: Mye rare ingredienser, og det at det er brukt margarin trekker ned.
Hansen: Dette var rare ingredienser i en pepperkake – og hva er «naturlig aroma»?
(Saken fortsetter etter bildet)
4. plass (delt siste): Bjørken pepperkaker
Konsistens
Erlbeck: Dette er sprø og luftige pepperkaker.
Hansen: Pepperkakene er både porøse og lettspiste.
Smak
Erlbeck: Ujevn steking, og flat smak preger disse pepperkakene.
Hansen: De har en mild og kjedelig smak, og virker lite julete.
Ingredienser
Erlbeck: Her var det rare fett-typer, men ellers er det greie ingredienser.
Hansen: Det er brukt mye rart fett, blant annet herdet fett fremfor smør.
(Saken fortsetter etter bildet)
4. plass (delt siste): Luxus pepperkaker
Konsistens
Erlbeck: Pepperkakene er sprø.
Hansen: De er sprø, men klumper seg i munnen.
Smak
Erlbeck: De har mye peppersmak som henger litt igjen i munnen. Det gir en liten bismak, og det sitter igjen litt deig i munnen også.
Hansen: Smaken er vanskelig å få tak i. Pepperkakene er testens dårligste, og jeg får ikke lyst på flere.
Ingredienser
Begge: Disse pepperkakene har de mest naturlige ingrediensene, men er uten smør.