Hopp til innhold

– Knallfarger halverer ulykkesrisikoen

Sykler du med knallfargede klær, halverer du risikoen for å havne i en trafikkulykke. Det viser ny undersøkelse.

Sykling i Oslo

Med en gul sykkeljakke blir risikoen for ulykker markant mindre, ifølge ny dansk forskning.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Det er kanskje ingen overraskelse at sterke farger på klærne gjør syklister mer synlige i trafikken. Men nå viser en stor undersøkelse at risikoen for ulykker blir halvert hvis du sykler med en knall gul sykkeljakke på dagtid. I hvert fall i Danmark.

I ett år har Universitetet i Aalborg undersøkt ulykkesrisikoen hos 6800 danske syklister. Halvparten av dem syklet i jakker med gul signalfarge, mens de andre brukte ordinær og mer anonym påkledning.

De gulfargede syklistene hadde hele 48 prosent lavere risiko for å bli skadet i kollisjon med bil, sammenlignet med kontrollgruppa.

Hvis man også tar med andre typer ulykker, for eksempel sammenstøt mellom to sykler, var reduksjonen 38 prosent i løpet av ett år.

Dette er verdens hittil mest grundige undersøkelse av synlighetens betydning for sykkelulykker, ifølge folkene bak studien.

– Ser deg i sidespeilet

– Knallfargen betyr at andre trafikanter mye lettere får øye på deg også i dagslys. For eksempel når de kikker i sidespeilet ved høyresving, sier forsker Harry Lahrmann ved Aalborg Universitet til det danske Trygghetsfondet som finansierte undersøkelsen.

Ifølge Lahrmann kunne 2300 uhell med personskade vært unngått hvert år i Danmark hvis alle landets syklister alltid brukte klær med iøynefallende farger.

– Dette er et fantastisk og meget klart resultat, som understreker at det lønner seg å tenke synlighet i trafikken. Ikke minst når man ferdes som myk trafikant, siger Merete Konnerup som er forskningsansvarlig hos Trygghetsfondet.

Les mer om undersøkelsen på forskningsprosjektets hjemmeside.

Hulda Tronstad

I Norge kan knallfargene noen ganger ha motsatt effekt, mener Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforening.

Foto: Syklistenes Landsforening

LES OGSÅ:

– Ta sikkerheten på alvor

– Vi vet at farger betyr noe for synlighet i trafikken, akkurat som lykt og refleks. Men at fargene gir så stort utslag på trafikksikkerheten er interessant, sier informasjonssjef Hulda Tronstad i Syklistenes Landsforening til NRK.no.

Hun mener at bedre infrastruktur og en mer bevisst sykkelkultur er de viktigste bidragene for tryggere sykling.

– Men det er også viktig at folk tar sin egen sikkerhet på alvor. Klesplagg er en del av dette, sier Tronstad.

– Fargerike sykkelklær er mer vanlig i Norge enn i Danmark. Men hos oss er det faktisk slik at en syklist med knall gul jakke ofte blir sett på som en aggressiv syklist som kjører fort og ikke tar hensyn. Bilister tuter oftere på dem, sier Hulda Tronstad.

– Sånn sett kan sterke farger også ha motsatt effekt. Det kunne vært interessant om norske forskere undersøkte dette nærmere, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)