Hopp til innhold

Fant fugleinfluensa i testvaksine

En prøvevaksine mot influensa viste seg å inneholde levende fugleinfluensavirus.

Sprøyte
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Da forsøksdyrene døde etter injeksjoner av den nye influensavaksinen, fattet et laboratorium i Tsjekkia mistanke om at noe var galt.

Nærmere undersøkelser viste at vaksinen ikke bare inneholdt vanlige influensavirus, men også levende fugleinfluensavirus, melder The Canadian Press.

Prøvevaksinen ble utviklet i vaksineprodusenten Baxters laboratorium i Orth-Donau i Østerrike. Vaksinen ble så levert til et østerriksk firma som igjen sendte porsjoner til underleverandører i Tsjekkia, Slovenia og Tyskland. Tabben blir etterforsket i alle fire landene.

Skal ikke kunne skje

Fugleinfluensaviruset er fryktet fordi forskerne tror det kan utvikle seg til en pandemi. Men da må viruset utvikle egenskaper som gjør at det kan smitte fra menneske til menneske.

En måte det kan skje på, er at et menneske smittes av både vanlig influensa og fugleinfluensa samtidig, og arvestoff fra de to virusene blandes. Derfor er det svært strenge regler for oppbevaring av fugleinfluensavirus.

- Fugleinfluensavirus og vanlig sesonginfluensavirus skal ikke befinne seg på samme laboratorium under vaksineproduksjon, sier seniorrådgiver Randi Winsnes i legemiddelverket.

Hun presiserer at hun ikke kjenner til denne saken og derfor bare uttaler seg på generelt grunnlag.

- Kontrollrutinene fungerte

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet bekrefter saken overfor NRK, men er opptatt av at feilen ble oppdaget i tide.

- Det stemmer at det var levende fugleinfluensavirus i denne forsøksvaksinen. Men det var en forsøksvaksine, og den ble stoppet i tide. Det er viktig å si at kontrollrutinene har fungert slik de skulle, sier hun.

Vaksinen har ikke vært prøvd ut på mennesker, og de ansatte ved laboratoriet får nøye oppfølging.

Baxter har ikke produsert noen av influensavaksinene som Folkehelseinstituttet har distribuert i Norge.

LES OGSÅ: Universal-vaksine mot influensa rykker nærmere

LES OGSÅ: Influensamedisin uten effekt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)