Influensamedisin uten effekt

Medisinen som skal beskytte mot den mest utbredte influensa-versjonen, biter ikke lenger på viruset.

Nyse
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Det amerikanske senteret for sykdomsbekjempelse (CDC) advarer om at den mest utbredte versjonen av influensa, A H1N1, ikke lenger kan kureres med legemiddelet Tamiflu.

– Viruset er så godt som 100 prosent immunt mot Tamiflu, advarer CDC.

Ifølge produsenten Roche finnes det 220 millioner doser av influensamedisinen på lagre verden over.
CDC anbefaler legene å forsøke andre medikamenter i kampen mot A H1N1-influensaen, skriver Los Angeles Times.

LES: Frykter resistent influensa
LES: Advarer mot nettpiller

Advarte mot overdreven bruk

Ifølge senteret er det foreløpig kun påvist immunitet hos A H1N1-viruset. De andre influensa-stammene har ikke vist tegn på å utvikle resistens mot legemiddelet.

Det gjelder også det fryktede fugleinfluensaviruset H5N1.

Tamiflu
Foto: Eugene Hoshiko / AP

Tamiflu kom på markedet for 10 år siden og har vært kjent for å være den mest effektive behandlingen av influensa. Medisinen skal ha hatt få bivirkninger og vært mindre utsatt for å utvikle resistanse.

Helseeksperter har på sin side advart mot overdreven bruk, nettopp på grunn av frykten for at influensa-stammene skulle utvikle immunitet mot middelet.

Pandemi

Influensa kjennetegnes av høy feber og halssmerter og kan i mange tilfeller være langvarig. Sykdommen er i de aller fleste tilfeller ikke dødelig, men kan være alvorlig for eldre og personer med dårlig immunforsvar. Sykdommen kan også være farlig for personer med alvorlige hjerte-, kar- eller lungesykdommer.

LES: Influensatoppen er over
LES: - Influensafaren er overdrevet

Den nå resistente A H1N1-stammen er den samme som i årene 1918 til 1919 førte til en verdensomspennende pandemi. 25 millioner mennesker mistet livet av det som ble kjent som spanskesyken.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)