NRK Meny
Normal

Ett gram kan forsinke juleposten

Sender du 100 julekort, kan det ene grammet bety over 500 kroner i ekstra porto.

Julekort

Hvis portoen er for lav, blir kortene returnert eller påført et stempel som forteller at det er underfrankert. Forsinkelse blir det uansett, ifølge Posten.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

De fleste julekort veier under 20 gram, som er øvre grense for den laveste portoen.

Men noen kort veier mer. Det skal faktisk ikke mer enn ett gram for mye til at kortet (eller brevet) blir forsinket.

– Enkelte produsenter selger kort som veier 21 gram eller mer. Dermed sender noen underfrankerte julehilsener i god tro, forteller pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Posten sorterer sendingene maskinelt. Alt blir blant annet veid automatisk.

– Hvis portoen er for lav, blir forsendelsen enten returnert til avsenderen eller påført et stempel som forteller at brevet er underfrankert. Forsinkelse blir det uansett, sier Eckhoff til NRK.no.

– Det er ikke hyggelig å sende flere titalls kort eller brev med for lav porto. Folk gjør seg jo flid med julekortene, men mange glemmer betydningen av riktig porto, legger han til.

Ett gram fra eller til?

John Eckhoff

Posten Norge er nødt til holde seg innenfor vektgrensene, understreker pressesjef John Eckhoff.

Foto: Håvard Jørstad / Posten

Vekten på et "standard" julekort er som oftest under 20 gram, ifølge Posten. Men litt mer påkostede varianter, som ofte selges med konvolutt, kan med ørliten margin havne i neste vektklasse.

Da blir portoen høyere. Ett eksempel (A-post):

Det betyr at hvis du sender 50 julekort, så øker den samlede portoen med 275 kroner hvis kortene krysser vektgrensen.

– Men ett lite gram fra eller til eller vel ikke så viktig når det går mot jul og alle skal være snille?

– Porto er betaling for en tjeneste. Vi er faktisk nødt til holde oss innenfor vektgrensene. Men vi ønsker selvsagt at posten kommer fram til rett person i rett tid. Så vårt råd er å sjekke vekten hvis du er usikker. Har du ikke brevvekt hjemme kan du gjerne sjekke på Posten, sier John Eckhoff.

Visste du forresten at mer enn ti prosent av juleposten i Norge er feiladressert?

Alt havner ikke i postkassa

– Som kortleverandør er porto viktig for oss. De fleste julekortene vi selger er under den laveste vektgrensen, sier daglig leder Cecilie Gaustad hos FotoKnudsen.

Hennes erfaring er at kundene har et bevisst forhold til valøren på frimerkene.

– Ettersom tosidige kort med konvolutt er mest populært til jul, bruker vi en papirkvalitet på kort og konvolutt der laveste porto er tilstrekkelig. Vi har også tyngre og dyrere varianter, men de blir ofte overlevert egenhendig i stedet for via postkassa, sier Gaustad.

Japan Photo er en annen kjede som tilbyr et stort utvalg av forskjellige kort.

– De aller fleste veier under 20 gram. Men noen litt mer spesielle kort, for eksempel foldekort på seks sider, veier noen gram over, sier produktsjef Tonje Rogstad.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.