NRK Meny
Normal

Er du sommerdeprimert?

Like intens som vinterdepresjonen, advarer eksperter.

Bekymret mann

Sommeren er ikke lys for alle.

Foto: Patrick She·ndell O'Carroll / Patrick Sheandell O'Carroll / PhotoAlto

Lyse kvelder, ferie og solskinn er ikke alt som skal til for å bli glad. Faktisk er sommerdepresjon et ikke ukjent fenomen, skriver Alive.dk.

Store forventninger som ikke innfris er ifølge psykologen en vanlig årsak:

– Det kan for det første være genetisk. Det kan også skyldes at man har gått med forventninger hele vinteren om at sommeren blir fylt med letthet, glede og ingen trøtthet, forklarer Camilla Holst.

– Har man i stedet det samme arbeidspresset og stressnivået, blir ikke sommeren slik du trodde, fortsetter hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trøtt og negativ

Typiske symptomer på en sommerdepresjon er at det meste i hverdagen blir store utfordringer. Det kan arte seg slik:

  • Du er trøtt allerede tidlig på ettermiddagen
  • Det er vanskelig å konsentrere seg
  • Du spiser annerledes
  • Du mangler energi
  • Små ting i hverdagen blir gjenstand for mye tankearbeid og analyser
  • Du føler at du ikke er tilstede
  • Du føler deg utbrent

En trøst kan være at sommerdepresjonen som regel er raskere overstått enn en vinterdepresjon.

– Vinterdepresjonen kan faktisk vare fra oktober til april. Sommerdepresjonen er typisk hurtigere overstått. Men intensiteten av depresjonene er den samme, sier Holst til Alive.

Triste sommerpasienter

Holst har erfaring med at det kommer en del triste pasienter inn på kontoret om sommeren.

Hennes råd er å ha en aktiv holdning til det som skal komme ut av sommeren.

– Tenk på at det ikke er sommeren som skal servere deg det på et sølvfat, men du selv som skal oppnå det, råder hun.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.