Nedstemt når bryllupet er over?

Vi gifter oss som aldri før. Og vi bruker stadig mer tid og energi på å planlegge bryllupsdagen. Men hva skjer når alt er over, når kaken er spist og gjestene reist?

Brudepar
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er blitt populært å gifte seg igjen. Over 25000 ekteskap ble inngått i fjor, det høyeste tallet i Norge siden 70-tallet. Samtidig bruker vi mer tid på å planlegge den store dagen enn noen gang.

Det har skapt et nytt begrep. I Storbritannia har "Post Wedding Blues", eller bryllupsdepresjon, blitt et begrep.

Der anslås det at en av ti nygifte blir nedstemte når den store dagen er over. I verste fall kan nedstemtheten bli værende i måneder, og utvikle seg til en depresjon.

Perfekt dag

Britiske psykologer mener grunnen til at flere opplever bryllupsdepresjon er at vi bruker mye tid på å planlegge selve bryllupsdagen.

Det er ikke uvanlig å bruke både et og to år på å forberede, og for noen overskygger planleggingen alt annet i lengre perioder.

Både penger, prestisje og sterke følelser investeres i at dagen skal bli så perfekt som mulig. Da kan det bli vanskelig å finne tilbake til en normal hverdag igjen.

Råd for å unngå nedstemthet etter bryllupet:

  • Skap balanse i forberedelsene. Det kan være gøy å planlegge bryllup, men ikke la det ta fullstendig overhånd
  • Utvid perspektivet. Å bare fokusere på selve bryllupsdagen betyr at det blir tomt når den er over. Husk at den første tiden som nygifte også er spennende.
  • Vær forberedt på at du kan oppleve din nye status som gift som litt fremmed. Gi de nye følelsene litt tid.
  • Legg planer for tiden etter bryllupsdagen. Inviter venner til å komme å se på bilder fra den store dagen. Bestill en helgtur for å feire at dere er nygifte.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.