Dyrene snakker Lussinatta

Lussi er et slags ”arbeidstilsyn” og kontrollerer at alt går rett for seg. Er hun ikke fornøyd, kunne folk se et heslig, fordreid ansikt hvis de så ut av ruta, forteller Birger Sivertsen.

Lucia
Foto: Illustrasjon

Luciadagen – eller Lussimesse – er 13. desember. Det er en stor dag – særlig i den katolske verden. Det er en av de lengste og farligste nettene i hele året – natten mellom 12. og 13. desember. Da kan merkelige ting skje, forteller forfatter Birger Sivertsen.

For om kvelden 12. desember begynner etter gammel skikk juleperioden. Da skal tresking og spinning være avsluttet. Da skulle de også være godt i gang med baking og brygging av juleøl.

Og sent på kvelden er det like før Lussi viser seg. Hun har stort temperament. Hun er et slags ”arbeidstilsyn” og kontrollerer at alt går rett for seg fra i natt av. Er hun ikke fornøyd, kunne folk se et heslig, fordreid ansikt hvis de så ut av ruta, forteller Sivertsen.

Lussi sier fra hvis hun ikke er tilfreds med tilstanden, og da kan hun både skrike eller komme ned i pipa.

Lussi langnatt er også eneste dagen i årene at dyra kan snakke med hverandre – enten de står på båsen eller befinner seg ute. Timen rundt midnatt var så skummel, at folk gjorde fra seg fjøsstellet tidlig den kvelden. De holdt seg inne i hovedbygningen, for ved midnatt ”levde” fjøset!

Hør Birger Sivertsen fortelle om Lussi Langnatt

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)