Hopp til innhold

Se hva som skjulte seg i avtrekksviften

Er det lenge siden du renset vifter og ventilasjonsanlegg i boligen din, kan du få deg litt av en overraskelse. Dette ventilasjonsfilteret er bare ett år gammel.

Skittent filter

Alle typer ventilasjonsanlegg bør vedlikeholdes, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette filteret burde vært skiftet for lenge siden.

Foto: Kim Jansson / NRK

Sommeren er på hell, og det er på tide å gjøre boligen klar for høst og vinter. Aner du ikke hvor du skal starte, kan det være lurt å sjekke lufteanlegg, avtrekk og vifter i boligen din, for der kan det ha samlet seg ganske mye rart i løpet av sommeren.

– September er tiden for å sjekke hva du har av ventilasjonsanlegg og gjøre det rent, skifte filter og påse at luftinntaket ute er åpent, sier seniorrådgiver Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), til NRK.no.

To filtre som må skiftes ut

Etter 12 måneder var disse filtrene i kjøkkenviften fulle av støv og insekter.

Foto: Kim Jansson / NRK

Må skiftes minst én gang i året

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet

Seniorrådgiver Kai Gustavsen i Astma- og Allergiforbundet sier at september er en fin måned å sjekke boligens luftesystemer.

Foto: NAAF

I «skrekkeksempelet» over, ser du hvordan et ventilasjonsfilter kan se ut etter ett års bruk. Filteret er plassert i avtrekksviften på kjøkkenet, og koblet til et såkalt «balansert ventilasjonssystem», som du finner i mange nye boliger. Systemet trekker forurenset luft ut fra boligen, og tilfører ny og frisk luft, forutsatt at filtrene er rene.

– Nå bør du bytte ut alle filtrene dine, til såkalte EU7-filter. Det er et pollenfilter som stopper mikropartiklene, sier Gustavsen, og legger til at et så enkelt tiltak kan bedre hverdagen til mange, fordi inneklimaet blir bedre.

Mange nye boliger, skoler og kontorbygg har slike luftesystem. NAAF anbefaler at filtrene i slike systemer, også i private hjem, skiftes minst én gang i året.

Sjekk inntaksvifta!

Klimaeksperten sier at akkurat nå er det viktig å sjekke at inntaksviften er ren og fin. Ofte kan det ligge løv eller annet organisk materiale som kan råtne i ventilasjonsaggregatet. Det kan selvfølgelig påvirke luftkvaliteten.

Plasseringen av inntaksviften er også spesielt relevant, og kan føre til store inneklimaproblemer.

– Om luftinntaket er plassert når pipa, kan det komme ubehagelig røyk inn når man fyrer i ovnen. Er luftinntaket langt ned på veggen eller feil plassert, kan det komme snø og fukt inn, som kan føre til fukt i kanaler og muggsopp i ventilasjonsfiltrene. Da er det viktig å utbedre problemene nå i høst, før kulda og snøen kommer, sier Gustavsen.

Er viften plassert på et ugunstig sted, må du mest sannsynlig få hjelp av en ventilasjonsekspert for å finne en løsning.

– Ta kontakt med ventilasjonsfagfolk, som kan hjelpe deg med å endre luftstrømmen, hvis inntaket er nær pipa. De kan også hjelpe deg med hvordan du kan unngå at snø og fukt trenger seg inn i ventilasjonskanaler, sier Gustavsen.

Skittent filter

Om du ikke har et avansert klimasystem i boligen, er det likevel mye du kan gjøre for å bedre inneklimaet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Brannrisiko

Lars Haugrud

Senioringeniør Lars Haugrud i DSB sier at riktig vedlikehold av for eksempel klimasystemer er viktig for brannsikkerheten.

Foto: DSB

Rene ventilasjonsfiltre er ikke bare viktig for inneklimaet, det kan også være avgjørende for brannsikkerheten.

– Når filtrene ser så møkkete ut, er det viktig for brannsikkerhet og miljø å skifte dem. På generelt grunnlag øker risikoen for brannspredning ved manglende vedlikehold, sier senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til NRK.no

Han anbefaler alle å lese og følge instruksjonene til vedlikehold fra produsenten av ventilasjonssystemene.

– Det med vedlikehold er lett å glemme hjemme. Mange tror slike systemer viker for alltid, og skifter ikke før det begynner å fungere dårlig, sier Haugrud.

Viftefett er farlig

Norsk brannvernforening sier det er spesielt viktig å rense kjøkkenviften, selv om du ikke nødvendigvis har et avansert ventilasjonssystem.

– Det blir gjerne mye fett i slike kjøkkenvifter, og det er klart at dette øker risikoen for brann, sier informasjonssjef Sturle Hagen i Norsk brannvernforening.

Over tid samler det seg store mengder fett i avtrekksviften over komfyren. Ventilasjonskanalen går gjennom hele kjøkkenskapet og veggen, og kan lede brannen raskt videre. Derfor anbefaler både Brannvernforeningen og DSB jevnlig vifterens.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)