NRK Meny
Normal

Gode grunner til å elske brennesle

Det er mange grunner til å irritere seg over brennesle i hagen. Men det forhatte ugresset kan også være nyttig.

Brennesle

Ugress eller veldig nyttig? Brennesle hjelper deg i hagen og i magen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Det gjør vondt når du kommer borti en brennesle og som ugress er den nesten umulig å bli kvitt.

Men du kan likevel glede deg over den.

Den kan spises, kan bli supergjødsel i hagen, bekjempe lus og bare ved å stå ved siden av dine grønnsaker gjør den hverdagen bedre for dem.

Mot lus

Nesle-te er en rask løsning når du mangler et middel mot lus. Plukk en stor kjele full av nesler. Ha over vann så det dekker bladene og la det koke i 10 min. Det skal ha farge som te.

Avkjøl, fyll på en dusjeflaske og gå løs på lusa. Et flott middel å bruke på roser blant annet. Det skal også virke mot meldugg.

PLANTEGUIDE – Alt du trenger å vite om plantene dine!

Supergjødsel

Brennesler kan også bli nyttig gjødsel og styrkemiddel for roser og stauder. Det er ikke vanskelig å lage, men det lukter ikke særlig godt.

Nesler, løst i vann, blir et næringsrikt og miljøvennlig gjødselvann til plantene.

Nesle er nitrogenrikt og inneholder fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger for å vokse og trives.

  • Høst nesler og legg dem i en stor bøtte.
  • Unge planter har høyest næringsinnhold.
  • 1 kilo nesler til 10 liter vann.
  • Legg et lokk over og vent i 14 dager.
  • Rør om i dunken av og til.
  • Etter noen dager vil neslevannet begynne å lukte vondt.
  • Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, én del neslevann til ti deler vann i en vannkanne og du er klar for å mate hagen og verandakasser.

Bedre gjødsel får du ikke. Plages du av lukta kan du putte en neve jord oppi dunken. Erfaring viser at det demper gjæringslukta.

Brennesle er dessuten nyttig bare ved å være nabo til grønnsakene dine. Den bryter ned og tilfører nitrogen til jorda og det er god gjødsel rett i bakken.

Spis den!

Det er mange der ute som nyter sin brennesle med skje i hånden. Enten som den velkjente neslesuppa:

  • 2 liter nye nesleskudd
  • 1 stykk grønnsakbuljongterning
  • 0,75 liter vann
  • 1 løk
  • En halv bunt gressløk
  • 2,5 dl fløte
  • Salt
  • Pepper
  • Muskat

Kok neslene i 6–8 minutter i litt kokende vann, siles av. Helles i en kjele, tilsett buljongterning og vann.

Hakk løk og gressløk (kan ta purre i stedet) fres blank i litt olje. Has i kjelen med nesle, vann og buljong.

Krydre med salt og pepper og muskat. Tilsett fløte og la suppen småkoke i 20–40 minutter til ønsket konsistens.

Brennesle som kokes

Brennesle kan brukes til så mangt.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Mer ukjent er neslepesto:

  • 5 dl nye brennesleskudd
  • 1 dl olivenolje
  • 0.5 dl pinjekjerner
  • 1 dl revet parmesan
  • et par klyper havsalt
  • eventuelt litt pepper
  • 1–2 hvitløkfedd

Skyll og forvell neslene. Mal ingrediensene i foodprosessor, tilsett olje litt etter litt til passe konsistens.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.