NRK Meny
Normal

Den store brettspilltesten

Elektroniske duppeditter kommer til å ligge under mange trær denne jula også. Men de gode gamle brettspillene er i ferd med å få sin renessanse. Vi har testet alle årets nye spill!

Test av brettspill i FBI

Vi har sett nærmere på 61 av årets nye brettspill. Her er tre testvinnere.

Foto: FrÈdÈric Cirou / Frederic Cirou / PhotoAlto

SE TESTENE HER:

Barnespill

Selskapsspill

Familiespill

- Brettspill er den optimale julegaven, fastslår Remo Rehder. Sammen med de andre entusiastene i Brettspillguiden har han tatt for seg alle årets nye brettspill for barn, familier og selskapsløver.

Ekspertene har testet 45 spill for FBI, mens ytterligere 16 er omtalt men ennå ikke vurdert fordi de er rykende ferske på markedet.

- Det kommer mellom 100 og 150 nye brettspill her i landet hvert år, forteller Remo Rehder. - En klar økning bare på kort tid, og dermed et tydelig tegn på at disse klassiske spillvariantene er blitt populære igjen. Barnespillene er mest i skuddet, men alle kan i grunnen finne brettspill som passer for seg.

Stortesten som FBI presenterer i dag omfatter de nye spillene som er oversatt til norsk. De kommer i hvert fall med norskspråklige regler.

Alle brettspill skal i prinsippet kunne kjøpes hos bokhandlere og leketøysbutikker, men med det store antallet som nå kommer er det vel ikke mange som har alt. - De skal i hvert fall kunne bestille de spillene kundene ber om, sier Rehder.

Testpanelet har sett bort fra varianter av etablerte titler, som sjelden endrer dynamikken i spillene. Monopol er for eksempel tilgjengelig i ti varianter, og nesten halvparten av dem er nye av året. Av de nye titlene i 2008 er det en god del gamle travere i ny innpakning. I testen som er gjort for FBI er omtrent 2/3 av alle årets nyheter presentert.

Sosiale spill

Hva er det så som gjør at brettspillene stadig blir mer populære i en tid der datamaskiner og elektronikk leder an på underholdningsfronten?

- Muligheten for å lære på en sosial måte, sier Remo Rehder uten å nøle. - Mens mange dataspill gjerne handler om hastighet og reaksjonsevne, er brettspillene bygget mer opp rundt tankevirksomhet og problemløsning. Og sosialt samvær. Du kan spille på brett alene, men helst sammen med en annen eller med hele familien eller vennegjengen.

Ildsjelen bak nettstedet Brettspillguiden regner med å pløye seg gjennom et trettitalls runder med brettspill i løpet av jula. - Jeg spiller minst tre ganger før jeg vet om nye spill er noe å satse på, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Remo Rehder

Remo Rehder er av landets fremst eksperter på brettspill.

- Og hva heter ditt drømmespill på brettet?

- Min favoritt er Titan, et strategisk fantasyspill med monstre og høy vanskelighetsgrad. Det ble laget av det legendariske forlaget Avalon Hill som dessverre gikk konkurs for nesten 20 år siden, og er fortsatt en ledestjerne for alle som er opptatt av avanserte og "tunge" brettspill.

- Ganske annerledes enn mange av dagens spill, men en klassiker som koster mye hvis du greier å finne et pent brukt eksemplar, forteller Remo Rehder.

Det skal godt gjøres om du ikke fatter interesse for noen av brettspillene i denne testen, som er en av årets mest omfattende og som inkluderer de aller fleste nye barne-, familie- og selskapsspillene i Norge.

Testerne har blant annet lagt vekt på kriterier som originalitet, spilldynamikk og regler. Og ikke minst selve spillegleden!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.