Hopp til innhold

Dårligere sikkerhet med tykke klær

Med sikkerhetsbeltet utenpå tykk vinterjakke er barn dårligere beskyttet hvis ulykken er ute, viser ny test.

Barn med sikkerhetsbelte

Akselerasjonen i brystkassa økte med hele 62 prosent når barnet hadde vinterjakke under sikkerhetsbeltet, viser en svensk ulykkestest.

Foto: Maria Elsness / NRK

Et sikkerhetsbelte festet utenpå vinterjakka får ikke optimal kontakt med kroppen. Ved en kollisjon blir oppbremsingen av kroppen forsinket, og barn kan i verste fall skli delvis under beltet.

En test gjennomført av det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at trykket mot nakken hos barn øker med inntil 14 prosent i en kollisjon når beltet er festet på denne måten.

I denne testen økte også akselerasjonen i brystkassa med 62 prosent, og i hodet med 26 prosent.

Seksåring

Kollisjonstesten ble gjort i 50 km/t med en dukke som tilsvarer en seksåring. Dukken satt i forovervendt bilbarnestol, og var utstyrt med måleinstrumenter.

Når oppbremsingen skjer på kortere tid, utløses sterkere kollisjonskrefter. Med tykk jakke fortsatte testdukken å bevege seg framover i nesten 20 millisekunder mer enn når sikkerhetsbeltet var festet helt inntil kroppen. Testen viser også at dette øker risikoen for å treffe bilens interiør.

Moderne biler har sikkerhetssystemer som reduserer slakket i belter som ikke sitter tett mot kroppen. Men mange biler har dette bare i forsetet, ifølge Folksam.

– Ta av jakkene

Ann-Kathrin Årøen

Ifølge Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk slurver vi mest med sikring av barna på korte bilturer til barnehage eller butikk.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Norske foreldre er blitt flinkere til å sikre barna i bil. På 1970-tallet døde nesten hundre barn på norske veier, og mange ble hardt skadet. Da var det vanlig at barn lekte løst i baksetet.

I dag mister svært få barn livet i trafikken. Bilbelte, bilstol, lavere fart, sikrere biler, bedre veier og mer kunnskap er de viktigste årsakene, ifølge Trygg Trafikk.

– Men det holder ikke bare å slenge på seg beltet. Det må også festes riktig. Både voksne og barn skal ha beltet stramt over hoftene og stramt over skulderen. Ta av tykke jakker før bilturen starter, eller i hvert fall åpne klærne slik at beltet ligger så tett som mulig mot hofter og skuldre, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

– Med slakk i beltet blir kroppen kastet framover hvis det smeller. Da får du et trykk over magen på flere hundre kilo og kan få store indre skader, sier hun til NRK.no.

Verst på korte turer

Ifølge Årøen slurver vi mest med sikring av barna på korte bilturer til barnehage eller butikk. Mange er stresset, og tenker at "det ikke er så farlig siden turen er kort".

– De glemmer å feste beltet riktig og å åpne tykke vinterjakker. Ulykker kan skje uansett om turen er kort eller lang, minner Årøen om.

– Trygg Trafikk anbefaler at små barn ikke fester beltet selv. De voksne bør gjøre det til en vane å alltid sjekke at barnets belte sitter som det skal, lyder hennes råd.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)