Bort med hotell-bibler?

Flere hoteller fjerner nå Bibelen fra nattbordsskuffene. Grunnen er at hotelleierne ikke ønsker å framheve en religion framfor andre.

Gammel Bibel fra Gideon
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Gamle tradisjoner på gli?
Vi har fått et budskap vi gjerne ønsker å gi videre til andre, sier generalsekretær i Norsk Gideon Bibelmisjon, Tore Sandring. Det er bakgrunnen til at de har lagt ut bibler på hotelllene i flere ti-år - helt siden 1934 da kong Haakon 7. fikk den aller første hotell-utgaven av Bibelen.

Gideon i over 50 år

Gideon
Foto: Gideon (logo)

Men lever hotellbiblene det gode hotelliv av gammel tradisjon, eller er det en tanke bak biblene fra hotellenes side? Og hvor utbredt er hotellbiblene i vårt multinasjonale samfunn i 2008? Er det f. eks. noen som tjener gode penger på dette?

Spørsmålene var mange da reporter Ragnhild Lund Ansnes fant det nye testamentet i nattbordsskuffa si på et høyfjellshotell her om dagen.

Og hun fant raskt ut at det var Norsk Gideon bibelmisjon som deler ut hotellbiblene gratis – så hun starta nøstinga i saken med å ta en prat med generalsekretær i Gideon Tore Sandring.

Ikke helt borte En ringerunde reporter Ragnhild Lund Ansnes for øvrig har gjort til flere av de største norske hotellkjedene viser at de fleste har det nye testamentet til utlån men at mange har fjerna de fra hotellrommene etter at de har gjort omfattende oppussing.

Gammel Bibel på Britannia Hotel i Trondheim

Anne Cathrine Kyrkjeeide og Frode Hofstad på Brittania Hotel.

Foto: Ragnhilld Lund Ansnes / NRK

Direktør ved Brittania hotell Frode Hofstad og hans husøkonom Anne Cathrine Kyrkjeeide viser gjerne fram sine rom. Men på de nyrestaurerte rommene - om lag 50 i tallet - er det ikke lagt inn bibler.

Men på et av rommene i 8. etasje finner de en gammel, flott innbundet Bibel i skinn, gitt av "Handelsreisendes Kristelige Forening".

Årsaken til at det har minket på biblene, er at folk har tegnet i dem eller revet ut sider. Etterhvert som de ble slitt, har vi ikke erstattet dem med nye, sier Anne Cathrine Kyrkjeeide.

Hotellet ønsker å være religiøst nøytralt og uavhengig. Så på sikt kan det også hende at andre religiøse skrifter blir gjort tilgjengelige på hotellet. Kanskje blir Koranen også tilgjengelig - i en tid der alle stiller likt, fordi vi har mange nasjoner som er innom her, sier Hofstad.

Musiker Siri Gjære er tilfeldigvis på hotellet. Hun liker ikke å finne en Bibel der det står en hilsen fra Gideon. Hun sier det er "snikreklame".

Rockehotell
Hotelldirektør på Clarion Collection Grand Olav hotell i Trondheim, Line Vikrem Rosmæl, sier at hotellet nå ønsker å framstå som et "Backstage-hotell", der artistene tar inn og bor mens de holder konserter i byen.

Rommene har fått navn etter våre kjente rocke-musikere, og da er det helt naturlig at Åge Aleksandersen har fått et av rommene oppkalt etter seg. Vi har samlet en liten bunke med Ny-testamenter i resepsjonen. Og folk kan få låne andre bøker og tegneserier, men vi er jo ikke noe offentlig bibliotek, sier hun.

Line Vikrem Rosmæl på Åge-rommet

Line Vikrem Rosmæl på Åge-rommet

Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Se hjemmesiden til Gideon

Hør: Hør om hotellbibler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)