Hopp til innhold

Bør du ha et kamera i tillegg til mobilen?

Her er fotoekspertenes tips.

Bilde tatt med et Sony RX100

Jakten på et blinkskudd: Noen knipser bilder på mobilen, mens andre foretrekker et rendyrket kamera.

Foto: Alexander Fredriksen

Mye har skjedd i fotografi-verdenen de siste årene. Før dro man ikke på ferie uten å røske med seg et fotoapparat, men i dag er mobiltelefonene så gode at mange av oss ikke bruker noe annet.

Og det merkes.

Nordmenn kjøpte over 400.000 kompaktkameraer i snitt i årene frem til 2010. Siden har det gått brått nedover. For 2016 er forventningene skrudd ned til kun 40.000 solgte, viser tall fra Elektronikkbransjen.

– Det er de enkle og billige modellene som har stupt i salg, og årsaken er åpenbar: mobilen har konkurrert dem ut. Smarttelefoner tar, under de fleste forhold, like gode bilder som de billige kameraene, sier teknisk redaktør Toralf Sandåker i magasinet Fotografi til NRK.

Teknisk redaktør Toralf Sandåker i magasinet Fotografi

Toralf Sandåker i magasinet Fotografi

Foto: Rudolf Stáhlich

Det er actionkameraene som står for den positive trenden innen fotobransjen. Til tross for at det går nedover for kompaktkameraene, har Sandåker troen på de dyrere modellene.

– Det er kameraer med samme bildekvalitet som brukes til reportasjer og naturfotografering. Disse selger litt bedre nå og er snart den eneste produktgruppen som kan holde salget av kompaktkameraer over vannet, sier Sandåker.

Stavanger

Fotoekspertene fremhever bedre bilder i dårlig lys. Her er et kveldsbilde fra Vågen i Stavanger tatt med et kompaktkamera (RX100).

Foto: Alexander Fredriksen

– Lettere å lykkes

Lasse Svendsen, Lyd og bilde

Lasse Svendsen i Lyd & Bilde.

Foto: Privat

Hvis du ikke er en fotoentusiast, men flittig tar bilder med en smarttelefon, er spørsmålet om det er nødvendig med et kamera i tillegg til mobilen.

– For de som er litt mer enn snittet opptatt av bilder, er det smart å ha et bra kompaktkamera. Man er mer fleksibel og det er lettere å lykkes med å få fine bilder i flere situasjoner, sier redaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde.

Han mener de fleste som ikke er så opptatt av bildekvalitet, klarer seg greit med mobilen. Men ikke alltid.

– Mobilen kommer til kort når du trenger å komme nærmere, siden den ikke har optisk zoom. Egenskapene i lite lys er dårlige, det er ingen eller lite bildestabilisering, og det er knapt mulig å få skarpe actionbilder fordi den har altfor dårlig autofokus. Et hederlig unntak er Iphone 6 med utmerket lysmåling og lynkjapp autofokus.

–– Du får nesten speilreflekskvalitet i et lommekamera. Og de fineste naturbildene, de skarpeste actionbildene og familiebildene du kan være stolt av å dele med andre, tar du med et kamera. Ikke med mobilen, sier Svendsen.

Testbilder tatt med Iphone 6 og Sony RX100

Et testbilde tatt med en Iphone 6 (t.v.) og kompaktkamera Sony RX100 (t.h.).

Foto: Eirik Solheim

– Færre og bedre

Eirik Solheim

Teknologiekspert Eirik Solheim i NRK.

Foto: NRKbeta

Bildet over er tatt av Eirik Solheim i NRK. Det gir en pekepinn på hvor ulikt et bilde tatt med mobil er fra et bilde tatt med et bedre kompaktkamera.

– Hvis jeg skal bruke noe annet enn mobilen er det for å få frem bakgrunns-uskarpheten i bildene, sier Solheim.

Han omtalte nylig den nye innovasjonen i bransjen – Light-kameraet – som kan bli alt fra en flopp til en revolusjon for fotobransjen. Fremover vil uansett kompaktkameraene være der, mener fotoekspertene.

– Jeg tror vi vil få færre modeller fremover. De billige kompaktkameraene kan forsvinne helt og vi får entusiastkameraer som er vesentlig bedre enn mobilen, sier Eirik Solheim.

Toralf Sandåker tror også de billige modellene forsvinner fra salgshyllene.

– Jeg tror vi vil se stadig flere multimedieenheter, der video- og stillbilder er like viktige – også på mobilen. Vi vil få bedre kommunikasjonsmuligheter i kameraer, og kraftigere dataprosessorer som vil gjøre det vanskeligere å ta teknisk dårlige bilder.

Her er ekspertenes anbefalinger:

– Disse er ikke på noen måte «de beste», men er eksempler på typer kameraer som kan komplettere mobilen, sier Toralf Sandåker i Fotografi. Her er hans anbefalinger:

  • Panasonic Lumix LX-100: – Kanskje det beste kompaktkameraet til overkommelig pris. Med god søker, god optikk og mulighet til 4K video er det også et alternativ til speilreflekskameraer. Vil du ha mer zoom, kan det være verdt å se på Canon PowerShot G3 X. Veil. pris: 6500-7000 kroner.
  • Sony QX-1 «Lens-Style»: – Dette er en systemkameramodul til å sette på mobilen, og gir speilrefleks-kvalitet med mobilen som skjerm og betjening. Før jul kommer også DxO One, som er enklere og lettere å bruke, men med innebygd objektiv. Pris: 2500 kr.

  • Sony A6000: – Blant kompakte systemkameraer er utvalget nå veldig stort, men dette er et nesten glemt kamera som er en virkelig godbit. Lite, kjapt, innebygget søker, tilgang til all Sony-optikk og enda mer via adapter, og svært høy bildekvalitet. Olympus OM-D E-M10 Mark II er også et meget bra alternativ. Pris: 5500-6500 kr.

Pansonic Lumix DMC-LX100

To av ekspertene trekker frem Panasonics Lumix LX100-kamera.

Foto: Panasonic

Lasse Svendsen, redaktør i Lyd & Bilde:

  • Canon Powershot G7X: – Hvis man skal ha et lite kompaktkamera. Det er den beste bildekvaliteten som finnes under 5000 kr, og som går ned i lommen. Pris: 4900-5000 kr.
  • Leica D-Lux: – Et kompaktkamera for entusiasten. Har sylskarp optikk, høy bildekvalitet, 4K-video og bildekvalitet på høyde med et speilreflekskamera. Pris: 9500 kr.

  • Sony A6000: – Hvis man vil ha et lite systemkamera. Det er et lynraskt og anvendelig kamera med utskiftbar optikk som er bedre enn de fleste speilreflekser og likevel mye mindre. Pris: 5500-6500 kr.

Canon PowerShot G7 X

Canon PowerShot G7.

Foto: Canon

Eirik Solheim, teknologiekspert i NRK:

  • Sony RX100: – Jeg er veldig fornøyd med min gode, gamle RX100. Den første modellen fra 2012 kan fortsatt kjøpes i butikk. Kameraet har fått nye og bedre versjoner som kan vurderes etter hva slags budsjett man har. Av de tre jeg anbefaler er dette det eneste du kan putte i lommen. Pris: Fra 3500 kr (RX100) til 10.500 kr. (RX100 IV)
  • Panasonic Lumix LX100: – Et kamera som jeg ikke har fått testet mye, men som har fått veldig gode anmeldelser, noe som gjør at det frister å se nærmere på det hvis jeg skal kjøpe et nytt kamera nå. Den minner om RX100 i funksjonalitet, men er litt større. Pris: 6500-7000 kr.

  • Fujifilm X100T: – Et smykke av et fotografiapparat. Det er ikke så kompakt, men det er et utrolig deilig kamera. Jeg fikk godfølelsen da jeg testet det, og det er viktig hvis jeg er på utkikk etter et dedikert fotokamera for å ta ordentlige bilder. Bildene gir et vesentlig annet visuelt uttrykk enn mobilen. Det er et entusiastkamera og det er litt dyrt, men er lett å bruke samtidig som man kan fordype seg i det også. Pris: 11.000-11.500 kr.
Sony RX100, II og III

Sony RX100-modellene finnes nå i fire versjoner.

Foto: Sony

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)