Hopp til innhold

Blir du stalket? Her får du hjelp

Sørg for å skrive ned det som skjer. Her får du tips og råd, både til hva du bør gjøre selv og hvem du kan kontakte.

Loggføring

Opplever du å bli forfulgt, er det lurt å skrive ned alt som skjer.

Foto: Colourbox.com

Hvor mange som utsettes for stalking i Norge er uvisst. Men en rapport fra Sverige viser at flere enn 100.000 personer opplevde seg forfulgt i løpet av ett år. Så mange som 15.000 må flytte fordi de blir stalket.

De aller fleste kjenner sin stalker. De fleste ofrene er kvinner, og flertallet av disse blir forfulgt av en voldelig eks-partner.

Har man vært i et voldelig forhold og blir stalket av eksen, oppleves det som svært farlig og truende.

Men svært få anmelder de som forfølger dem. Og mange blir svært rådville med hensyn til hva de selv kan gjøre.

Dette kan du gjøre

  • Skaff dokumentasjon. Før logg over alle hendelser, med dato. Spar på sms-er, samtaleutskrifter og brev. Noter bilnummer. Ta bilder hvis mulig. Det gjør det lettere for deg selv å holde oversikt, og styrker saken din i en eventuell rettssak.
  • Fortell. Ikke hold det som skjer for deg selv. Snakk om det med venner og bekjente.
  • Bli uforutsigbar. Legg om reiseruter og rutiner så det ikke blir like lett for stalkeren å finne deg.
  • Unngå konfrontasjon. Saken blir ikke bedre av å forsøke å snakke med eller konfrontere den som stalker deg. Unngå å svare på henvendelser, ikke gå i «dialog».

Her kan du få hjelp

  • Krisesenteret der du bor kan tilby et trygt bosted, samtalehjelp, praktisk bistand og råd, til kvinner og eventuelle barn. Her finner du en fylkesvis oversikt .
  • Snakk med politiet om hva du blir utsatt for og hvilke muligheter du har for å anmelde saken eller få beskyttelse, enten ved personlig oppmøte eller på telefon. 02800 er nummeret for å kontakte ditt lokale politikammer. Ring 112 hvis du trenger øyeblikkelig hjelp.
  • Familievernkontorene kan tilby rådgivning og samtaler dersom det er barn med i bildet. Her finner du en oversikt over alle kontorene i Norge .

Alle disse instansene har taushetsplikt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)