Hopp til innhold

- Ukjent mann har ringt i månedsvis

Kathrine Sørland og Trine Grung har begge blitt trakassert av en ukjent. Men de fleste som blir forfulgt, vet godt hvem som står bak. Håpet er at den nye «stalking-loven» skal gi dem bedre beskyttelse.

Kathrine Sørland

- Han snakker dansk og sier han er fotograf. Jeg vet ikke hvem han er eller hva han kan finne på, forteller Kathrine Sørland om telefonoppringningene hun utsettes for.

Foto: NRK

Kathrine Sørland har fått kjenne det på kroppen. En mann som utgir seg for å være dansk fotograf har ringt henne fra skjult nummer i flere måneder.

- Jeg kan ikke vite hvem han er eller hva han kan finne på å gjøre. Så jeg blir litt redd, og har begynt å låse dørene. Jeg ser for meg at jeg våkner midt på natta og så står han utenfor terrassedøra, forteller hun.

For Trine Grung ble stalkingen svært ubehagelig. Hun mottok blant annet bilder i posten der ansiktet hennes var limt på pornografiske bilder.

Har du et kjent fjes, er det ikke uvanlig å bli forfulgt av en ukjent. Popstjernene Björk og Madonna har begge vært utsatt for temmelig skremmende oppførsel.

Se video:

Video Stalking

Kjente fjes stalkes ikke så helt sjelden av en person de ikke kjenner.

Men de fleste som opplever denne typen trakassering, forfølges av en de kjenner. Som regel er det en de har hatt et kjærlighetsforhold til.

Tør ikke sove hjemme

I snart to år har «Ada» blitt systematisk forfulgt av sin voldelige eksmann. Ringing på dørene, steinkasting på vinduene. Hun blir sirklet inn på bussholdeplassen, på t-banen, i butikken - der hun er.

Det er uvisst hvor mange som rammes av stalking i Norge, men tall fra Sverige viser at 100.000 personer opplever at de blir forfulgt i løpet av ett år. For 15.000 går det så langt at de ser seg nødt til å flytte.

«Ada» tør sjelden sove hjemme i sin egen leilighet. Hun er konstant klar til å rømme.

- Da jeg løp fra ham for to år siden, sa han at han skulle ødelegge meg. Og det er jo det han prøver på, sier hun til NRK Puls.

Vil straffe stalking hardere

Portrett: Knut Storberget

Helheten må kunne straffes, mener justisminister Knut Storberget.

Foto: John Petter Reinertsen

Selv om forfølgelsen for «Ada» og mange andre går hardt utover muligheten til å leve et normalt liv, er det vanskelig å få straffet forfølgeren.

For med dagens lover har verken politiet eller domstolene noen myndighet til å straffe systematisk forfølgelse, ifølge justisminister Knut Storberget. Derfor vil regjeringen ha en ny stalking-lov.

- Det kan være enkelte deler av forfølgelsen som allerede er straffbar, som vold, trusler og trakassering. Men det er jo totalbildet som skremmer og plager, det er så vedvarende. Det bør være et straffeskjerpende moment, sier Knut Storberget (A) til NRK Puls.

Han har i lengre tid ønsket et sterkere vern om de som blir forfulgt. Studier fra USA tyder på at de fleste av dem er kvinner.

Flere land i Europa har lover som går direkte på stalking. Sverige får trolig sin til høsten. Her i Norge kan loven antakelig være på plass om ett års tid.

Alltid på vakt

I bagen til «Ada» er toalettmappen alltid ferdig pakket. Hun prøver å pakke lett. Ett skift, voldsalarm, mobil, ladere, pepperspray, buss- og togtabeller.

- Jeg må hele tiden vite hvordan jeg skal komme meg rundt. Det blir mye penger. Reisepenger, penger til telefoner, og jeg trenger dobbelt opp av ting. Ofte må jeg kaste mat, fordi jeg måtte stikke avgårde, forteller hun, men legger til:

- Hvis det er det som skal til, så er jeg nødt til det.

Oftest en eks

Ifølge en amerikansk studie, er nærmere 80 prosent av de som utsettes for stalking kvinner. 2 av 3 av disse har vært i et voldelig forhold til mannen som stalker dem.

De som blir stalket av en voldelig eks, opplever dette som svært farlig og truende.

Men stalkeren kan også være venner, kolleger eller naboer. De aller fleste kjenner sin stalker. Men noen få blir også stalket av en ukjent person.

Flere større undersøkelser fra Europa viser at mellom 8 og 10 prosent av befolkningen utsettes for stalking. Svært få anmelder de som forfølger dem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)