Blant Europas beste nattogturer

En tur med nattog på Nordlandsbanen imponerer og plasseres blant de beste.

Nordlandsbanen
Foto: Rune Fossum

Se bilder fra togturen nederst i saken!

Den 10 timers lange togstrekningen fra Trondheim til Bodø er kåret til en av de åtte beste nattogturene i Europa av reisegiganten Lonely Planet .

Lonely Planet baserer sin begrunnelse på to faktorer. For det første synes de reisen på sommeren i midnattsol-land byr på en opplevelse av de sjeldne.

For det andre mener Lonely Planet at norske tog er veldig behagelige og avslappende. Dessuten mener de at nattogturer i Norge er et godt kjøp i et land hvor det meste er dyrt.

– Dette er veldig hyggelig å høre, sier informasjonssjef i NSB, Preben Colstrup, til NRK.no.

For et par år siden pusset NSB opp togene på denne strekningen, og kvittet seg med gamle sovekupéer og satte inn nye.

– Nordlandsbanen er en vakker strekning med mye fint, og etter mitt syn er strekningen fra Mo i Rana og oppover den fineste, fortsetter han.

Colstrup håper kåringen fører til mer internasjonal oppmerksomhet, og at enda flere turister legger feriene sine til Norge.

– Det er jo veldig få tog som krysser polarsirkelen, ler han.

Les også: Her er verdens beste reisemål

Les også: Verste overnatting i Europa

Alpene i månelys

Andre strekninger som figurerer på listen, er togturen fra Paris til Venezia. Her kan passasjerer som ikke får sove, se på pittoreske Alpene badet i månelys.

På listen finner vi også to storbyfavoritter blant nordmenn i én og samme strekning. Togturen mellom Amsterdam og København anbefales på det varmeste, blant annet på grunn av sitt lavpristilbud.

Resten av listen finner du her: Lonely Planet

Blant verdens 25 beste togstrekninger

Tidligere i år ble Flåmsbanen og Bergensbanen kåret til to av de 25 mest spektakulære togstrekningene i verden, av The Society of International Railway Travelers (IRT).

IRT er den internasjonale medlemsorganisasjonen for togentusiaster, som også arrangerer og selger togturer til utvalgte strekninger i alle verdensdeler. Helt siden 1983 har IRT kåret de beste togturene i verden, og publisert resultatet i organisasjonens eget tidsskrift.

IRT mente at Bergensbanen byr på fantastisk natur, og Flåmsbanen ble kåret fordi ”det er hva du ser gjennom vinduet som teller”.

Les også: Verdens beste togturer

Les også: Bondi kåret til verdens beste strand

Hvilke togturer synes du er de beste? Fortell oss i kommentarfeltet!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.