Influensa? – Best å ikke besøke bestefar

Det kan være lurt å holde snørrete barn unna familie og venner som er eldre eller alvorlig syke, mener sjefen for influensasenteret i Bergen.

Snørr

Det er små barn som sørger for å smitte resten av samfunnet med influensa. Et koselig, men snørrete besøk hos en gammel bestemor kan derfor få alvorlige konsekvenser.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Opptil ett av fem barn er smittet med influensa hvert år og det er de som egentlig går rundt og smitter resten av samfunnet, sier Rebecca Cox Brokstad.

Derfor han det være lurt å holde dem borte fra folk som er i risikogruppen mens de er syke, sier hun.

Influensa er smittsomt i tre til fem dager etter at man plutselig får feber.

Rebecca Cox Brokstad, influensasenteret i Bergen
Rebecca Cox Brokstad

Rebecca Cox Brokstad ved Influensasenteret i Bergen sier det er lurt å vaksnere seg mot influensa.

Foto: PAUL S. AMUNDSEN

– Spesielt hvis man har syke besteforeldre, eller noen som for eksempel er kreftsyk og har svekket immunforsvar, i nærheten, sier Cox Brokstad.

Du vet når du har influensa

Store deler av landet har nå sett temperaturen synke ned mot null, og vi er allerede godt i gang med influensa og forkjølelsessesongen.

Kanskje har du allerede begynt å få lyst til å krype under dyna, og lurer du på om du kanskje har influensa?

– Influensa er en mye mer alvorlig sykdom enn forkjølelse. Du får en brå plutselig feber. Så får man vondt i hele kroppen og har en tørr hoste, sier Cox Brokstad.

Bestefar og barnebarn

Hvis barnet er sykt, kan det være lurt å vente med å besøke folk som har litt dårlig immunforsvar.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Føler du deg litt uvel er det sannsynligvis forkjølelse.

Det fins over 150 forskjellige forkjølelsesvirus og hjelper ikke å ta Solhatt eller D-vitaminer. Nå prøver forskere å knekke viruset med en superdatamaskin.

Anbefaler vaksine

Finske myndigheter gikk i høst ut og frarådet folk under 65 år å ta årets influensavaksine. Cox Brokstad sier det bare er dumt.

– De mener den har ført til noen tilfeller av narkolepsi, men det er bare hypotese uten vitenskapelig begrunnelse, sier hun.

Hun mener, i likhet med norske og svenske myndigheter, at alle som er i risikogruppen bør ta årets influensavaksine for å beskytte seg.

– Det er den billigste og mest effektive måten å beskytte seg på, og kan bety at de ikke havner på sykehus med alvorlige komplikasjoner, sier hun.

– Snørr er fullt av virus

Den gulgrønne gugga som kommer ut av nesa, i det som virker som uendelige mengder, er ikke bare irriterende og ekkel.

– Virus lager nye viruspartikler i de øvre luftveiene, og når det blir forstyrrelse i mykosen må man nyse for å få den ut.

Det er en veldig effektiv måte å spre seg på, for små dråper virus i et nys kan gå opptil ti meter.

Nysing

Når man nyser kan man smitte folk som står opptil ti meter unna

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Snørret er fullt av virus, så det er lurt å vaske hendene og nyse og hoste inn i armkroken.

Det er vel en liten trøst at selv om det til tider kan virke som at hodet er fullt av snørr, er det bare plass til et par milliliter i nesa.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)