NRK Meny
Normal

Barn som ikke drikker melk

Mange barn liker ikke melk og en mor spør om hun må gi guttene sine tilskudd av kalsium. – Ja, mener allmennlege Jørgen Skavlan.

Melk.
Foto: Aina Hole, Opplysningskontoret for meieriprodukter

 

Spørsmål

Hei, jeg har to gutter på ni år som ikke liker melk. Trenger de å få kaltktilskudd, eller vil de klare seg med det de får gjennom et vanlig og variert kosthold?

Jørgen svarer

Hei. Om guttene dine ikke drikker melk og heller ikke får i seg andre meieriprodukter, trenger de tilskudd av kalsium. Dette er særlig viktig når de vokser.

Kalsiumtilskudd av forskjellige typer får du kjøpt på apotek og i helsekostbutikker. De bør også få i seg D-vitamin og det som finnes i tran er både naturlig og bra. Mer trenger de ikke.

Hvis barn spiser ost og yoghurt og drikker kefir eller andre melkeprodukter, så kan det hende at de får i seg nok kalsium, men erfaringsmessig blir det likevel for lite om de ikke rører melk.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.