Hopp til innhold

Barn kommer stadig tidligere i puberteten

Danske og amerikanske barn kommer stadig tidligere i puberteten, ifølge forskning. I høst får vi vite om det samme skjer med norske barn.

Statue av ung jente i Vigelandsparken

PUPPENE KOMMER: Danske barn kommer stadig tidligere i puberteten. Hva med norske barn?

Foto: TORBJORN MORVIK / NRK

Begynner den sju år gamle datteren din å få pupper? Eller ser du mørke hår på kroppen til din åtteårige sønn? Det kan være tegn du bør ta alvorlig.

Danske jenter begynner å utvikle bryster når de er i snitt ti år gamle, ett år yngre enn 15 år tidligere.

Snart får vi vite om pubertetsalderen synker også for norske barn. 700 jenter og 550 gutter fra sju forskjellige skoler er med i en undersøkelse i regi av Vekststudien i Bergen.

Vekt, hår og pupper

– Dette er den første pubertetsstudien som er gjort i Norge, sier doktorgradskandidat Ingvild Særvold Bruserud.

– Hos jenter ser vi puberteten først ved at kjertlene i brystene vokser, hos guttene ved at testiklene blir større, forteller Bruserud.

Statue av ung jente i Vigelandsparken

PUBERTETSTEGN: Forskerne sjekker høyde, vekt, pupper, testikkelstørrelse og kjønnshår på barna som er med i undersøkelsen.

Foto: TORBJORN MORVIK / NRK

For 150 år siden fikk jenter menstruasjon da de var 17 år. For 50 år siden fikk de den allerede da de var 13–14.

– Vi fikk stadig bedre helse, og kunne dermed bære fram barn tidligere, forklarer lege og doktorgradsstipendiat Ninnie Oehme.

Mulige forklaringer

Den første menstruasjonen er lett målbar. Men å finne de tidligste tegnene på pubertet, er mer utfordrende. Økende overvekt kan gjøre det vanskelig å si om større brystomfang hos jenter skyldes at hormonene har startet puberteten.

– Det som gjør vår studie unik, er at vi har brukt ultralyd for å fastslå om pupper består av kjertelvev eller fett, sier Oehme.

Statue av gutter i Vigelandsparken

MODNERE GUTTER: Det er forsket lite på gutter og pubertet, men mye tyder på at også de blir tidligere kjønnsmodne enn før.

Foto: TORBJORN MORVIK / NRK

Forskningen har problemer med å forklare årsakene til at pubertetsalderen synker. Flere hypoteser peker på at årsakene ikke kun ligger i genene våre, men også i miljøet:

  • Passivitet og stillesitting foran skjerm er ikke en direkte årsak til tidlig pubertet, men økt overvekt kan endre timingen for puberteten.
  • Hormonhermere i sminke og kroppspleieprodukter kan sette i gang prosesser som påvirker puberteten.
  • Kjemikalier og miljøgifter i maling, vaskemidler og plast kan gjøre det samme.
  • Parabener i maten vi spiser kan ha en effekt.

Hør reportasje om tidlig pubertet i NRK Ekko:

Hvor farlig er det?

Tidlig pubertet kan øke risikoen for brystkreft og hjerte-kar-sykdommer. Unge kjønnsmodne barn søker oftere kontakt med eldre ungdommer, noe som kan skape et misforhold mellom hvordan barnet føler seg fysisk og mentalt.

Edvard Munchs bilde "Pubertet"

BÅDE STOR OG LITEN: Edvard Munchs bilde "Pubertet" er en usminket fremstilling av hvordan pubertet og sårbarhet er knyttet sammen.

Illustrasjon: Edvard Munch (malt 1894-95)

– Hvis det er naturens gang at pubertetsalderen synker, er det ikke mye vi kan gjøre. Men hvis utviklingen skyldes overvekt og miljøgifter, kan vi foreta oss noe, sier Ninnie Oehme.

Når bør du oppsøke lege?

Man bør oppsøke lege hvis sjuårige jenter eller åtteårige gutter viser pubertetstegn. En undersøkelse vil vise om det er en ekte pubertet satt i gang av hjernen.

Ofte kan man utvikle ett tegn på pubertet, f.eks. hårvekst, uten spesiell grunn, der resten av puberteten inntrer til normal tid.

– Er det en ekte pubertet på gang, kan den bremses noe ved hormonbehandling, sier legen.

– Men den aller viktigste behandlingen foreldre kan gi når barnet får humørsvingningene som følger puberteten, er å vise tålmodlighet og forståelse.

Anbefalt videre lesning:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)