Farlig høyt nivå
Restauranter med ballrom er barnas lekehimmel, og travle foreldres pusterom. Men prøver Puls har tatt i McDonalds ballrom i Oslo, viser at det kryr av bakterier i ballrommene.
Overlege og ekspert på innemiljø, Geir Hetland ved Folkehelseinstituttet, sier at en av prøvene indikerer at bakterienivået er så høyt at det kan være sykdomsfremkallende. Det kan gi plager både for astmatikere og friske barn.
McDonalds har mer enn 40 ballrom på landsbasis, og definerer barna som sine viktigste kunder. Men mens toalettene på McDonalds vaskes inntil hvert 15 minutt, blir ballrommene skikkelig rengjort kun en gang i måneden.
Astma- og allergiforbundet slår alarm
Puls dro ut med et lite kamera uten at McDonalds var informert, for å ta en titt på hygienen i ballrommene. Vi fant langt mer enn baller. Under lag på lag med baller lå det hauger med støv og søppel på flere av stedene Puls besøkte. Halvspiste hamburgere, gammel pommes frites og lodotter var gjengangere.
Norges Astma og Allergiforbund ble med Puls på en runde til et tilfeldig utvalg av Oslos McDonalds-restauranter for å ta prøver av det som lå i bunnen av ballrommene. Resultatet var alarmerende. Ett av stedene Puls tok prøver viste et såkalt endotoksinnivå mangfoldige ganger over grenseverdien.
Samtlige prøver viste for høye verdier.
Hva er endotoksiner?
Endotoksiner er et bakterieprodukt, som finnes overalt. Men for mye av dette indikerer en bakterievekst langt utover det som er bra for helsa, sier overlege Geir Hetland ved Folkehelseinstituttet.
For astmatikere kan et forhøyet innhold av endotoksiner i et miljø føre til luftveisplager, men også friske barn kan få plager.
Smittevernoverlege ved Oslo Helsevernetat Tore W. Steen sier at man kan tenke seg at det kan føre til smitte av sykdom når det er så dårlig hygiene som det Puls dokumenterer i sine opptak.
- Svikt i rutinene
Margaret Brusletto, kommunikasjonsdirektør i McDonalds Norge AS, beklager og mener resultatene må skyldes en svikt i rutiner.
- Vi har et eksternt selskap som har ansvaret for å komme inn en gang i måneden i restaurantene. Alle ballene blir tatt ut av balland og vasket grundig. Mens ballene er ute av rommet, vaskes og støvsuges det , før ballene settes tilbake. I tillegg har vi rutiner i hver restaurant om at ballrommene skal støvsuges og søppel skal bli fjernes en gang i uken, sier Brusletto.
Likevel viser både opptak og prøvene Puls har gjort at det likevel florerer av støv og skitt i ballrommene.
- For å forbedre det må vi se nærmere på rutinene , og hvor ofte vi vasker. Kanskje vi må rengjøre oftere, uttaler Brusletto.
Næringsmiddeltilsynet i kommunen har tilsynsmyndighet for restaurantens produksjons,og serveringslokaler. Men det er kommunehelsetjenesten eller bydelsoverlegene som har tilsynsmyndighet for ballrommene. Ingen av instansene har, etter det Puls kjenner til, kontrollert ballrommene.
Av Randi Helland, PULS
Tilrettelagt for nett av Solveig Husøy