Hopp til innhold

Andreas (10) fikk brannskade av ny panelovn

En rykende varm panelovn ga Andreas brannsår på benet. - Jeg er redd for at også babyen vår skal brenne seg, sier guttens mor.

Brannskader

Bildene av såret er tatt fire dager etter at han brant seg, i forbindelse med skifting av bandasjen.

Foto: Privat / Montasje

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brannskader er skikkelig vondt, og de fleste foreldre holder barna sine langt unna stekeovnen og peisen for at de ikke skal brenne seg.

Men at en Beha panelovn kjøpt på Smart Club for ett år siden kunne føre til annengradsforbrenning, tenkte ikke Aase Gårdsmoen at ville skje med hennes ti år gamle sønn.

Har du fått skader av produkter det har vært feil med? Send oss en e-post!

- På Legevakten sa de at det var annengradsforbrenning, og trodde ikke det var mulig å få det av en panelovn.

Aase Gårdsmoen, guttens mor.

Ventet på kameraten

En lørdags ettermiddag stod Andreas (10) i vinduet og så etter kameraten som skulle komme på besøk.

- Han hadde på seg kortbukse fordi han nettopp hadde vært på fotballtrening. Han kom så vidt borti ovnen, og da hørte jeg at han skrek, forteller guttens mor.

Deler av benet ble svidd på ovnen, som viste seg å være veldig varm. Andreas ble satt i dusjen i 30 minutter før det bar rett på legevakten.

- De sa det var annengradsforbrenning, og trodde ikke det var mulig å få det av en panelovn, forteller moren.

Hun er rystet over at ovnen var så varm, og er bekymret for hva som kan skje når hennes ni måneder gamle datter begynner å krabbe rundt, og kanskje kommer borti ovnen.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Foto: Brannvernforeningen

- Ingen ovner bør ha en så høy temperatur at noen får brannskader, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening, til NRK.no.

Det er Aase Gårdsmoen helt enig i.

Les også: Noe av det dummeste du kan gjøre

Maks 100 grader

Neste arbeidsdag tok Aase Gårdsmoen kontakt med Behafabrikken i Porsgrunn, for å forklare hva som hadde skjedd.

- Jeg fikk beskjed om at det var slik ovnen skulle være. De var skikkelig ufine og sammenliknet panelovnen med en peis, noe jeg synes de burde holde seg for gode til, sier hun.

Etter en telefonsamtale til Nemko, fikk hun bekreftet at ovnen ikke skulle være så varm.

- Jeg spurte fabrikken om de mente at ovnen skulle monteres over vinduet, slik at man ikke kommer nær den, men fikk til svar at den skulle sitte der vi har montert den. Jeg er redd det kan begynne å brenne om det for eksempel faller et papirark ned på den. Ovnen er jo så varm at det ryker av den, understreker Gårdsmoen.

Panelovner og varmeovner generelt, har en egen produktstandard.

Det er krav til overflatetemperatur på samtlige produkter.

- Det er den samme standarden i hele verden, med enkelte små forandringer. På berørbare flater, som på en panelovn, skal det være 85 grader overtemperatur hvis de er av metall, og 100 grader hvis ovnen er av glass eller keramikk, opplyser Tor Øynes, senioringeniør for elektriske produkter i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (Dsb).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Panelovn

Panelovnen gutten brant seg på, er en Beha ovn med 750 W og serienummer 811NO33395. Familien kjøpte ovnen på Smart Club Slependen for omtrent ett år siden.

Foto: Privat

Les også: - Ekstreme tilstander på salg av varmeovner

Legger seg flate

Ovnprodusenten Beha synes det er leit at gutten brant seg.

- Jeg har aldri hørt om at en av våre ovner er så varm at man får brannskader av den. Hvis det var så farlig ville vi ha stoppet dem for lenge siden. Det må ha vært noe spesielt med denne ovnen, for normalt sett skal de ikke være så varme, sier Roger Davidsen, markedssjef i Beha.

Han understreker at alle deres ovner er Nemkogodkjente, og at alle ovner på det norske markedet har omtrent samme temperatur fordi de blir bygd etter samme krav.

- Jeg synes det er veldig leit at ett av våre produkter har påført noen en brannskade, legger han til.

Likevel var det ingen som tilbød Aase Gårdsmoen å kontrollere ovnen da hun ringte til Behafabrikkern i porsgrunn og konfronterte dem med brannskaden sønnen hadde fått.

Les også: Alt du bør vite om boligvarme

Vil sjekke ovnen

Derimot tilbød Smart Club seg å kontakte familien for å kontrollere ovnen da vi kontaktet dem om brannskaden.

Bjørn Kløvstad

Bjørn V. Kløvstad, direktør for informasjon, samfunnsansvar og næringspolitikk i Coop Norge.

Foto: Morten Brakestad / Propix.no

- Her må det være en feil på produktet, for man skal ikke brenne seg på en slik ovn, sier Bjørn V. Kløvstad, direktør for informasjon, samfunnsansvar og næringspolitikk i Coop Norge, som eier Smart Club.

Hva som eventuelt er feil med ovnen, kan han ikke si noe om før den er sjekket.

- Men jeg lover at når vi får slike henvendelser, så er det selvsagt at man må sjekke produktet. Det synes jeg Beha skylder både denne kjøperen og andre. Men når en av våre leverandører ikke gjør dette, skal vi sørge for at det skjer. Vi skal også erstatte og kompensere kunden så vel for ubehaget som for erstatningsovn, understreker han.

- Vi ba kunden ta med seg ovnen til utsalgsstedet. Da vil forhandleren kunne avgjøre om produktet har en mangel og eventuelt om dette skal byttes. Forhandleren vil da igjen reklamere på produktet overfor oss. Dette er vanlig rutine som muliggjør det å tilbakekalle produkter fra forhandler, forklarer Roger Davidsen fra Beha.

Aase Gårdsmoen synes det er fint at problemet løste seg til slutt, selv om hun synes det er synd at hun ikke ble hørt før hun kontaktet pressen.

- Jeg ville ikke at det skulle gå så langt, men for min del handler dette om å fortelle hva som skjedde så ikke andre opplever det samme. Ovner kan være farlige når de er så varme, og det er utrolig leit at jeg måtte gå til pressen for å få gehør, avslutter Aase Gårdsmoen.

Les også: Panelovn på skole tok fyr | - Panelovner kan være helsefarlige

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)