Alarm fra svenske forskere
Steking og frittering høyner akrylamidinnholdet i maten vår.
Meldingen fra Sverige, om forskere som har funnet Akrylamid i svært mange vanlige matvarer, skaker fortsatt mange av oss. Akrylamid er et kjemisk stoff som kan føre til kreft, og som betegnes som farlig på huden, farlig å puste inn og farlig å spise. Hvordan skal vi takle dette? Er det slik at røyking, et stillesittende liv, og et samlet usunt kosthold, er en større risiko for helsa vår? Både svenske og norske forskere kommer til å legge disse nye forskningsresultatene under lupen. Ennå vet ingen nok om hvordan det oppstår akrylamid i maten vår.
Chips topper lista
Potetchips har et høyt innhold av akrylamid ifølge Livsmedelverket i Sverige
Chips, poteter, cornflakes og brødvarer er alle på lista med store mengder akrylamid.Forskningsresultatene fra Sverige er oppsiktsvekkende, fordi de store mengdene med giftstoffet er i matvarer som vi spiser ofte. Aller mest finnes i chips. Der er det er flere tusen ganger mer av stoffet, enn det som er tillatt i drikkevann i følge EU-standarden. Men også brødvarer, cornflakes og andre kornblandinger, har høye nivåer av akrylamid. Steking og frittering av matvarer høyner akrylamidnivået, viser undersøkelsen. Pommes frittes og stekte poteter, ligger langt over grensen for det som er tillatt i drikkevann. Generelt kan en si at jo mer stivelse det er i matvarene, jo mer akrylamid er det. Vi snakker om vanlige varer som poteter, mais, ris og korn.
Norske myndigheter
Må vi tenke oss om når vi velger å steike maten framfor å koke den?
Resultatene fra Sverige er så ferske, at norske myndigheter ikke har kommet med nye kostråd ennå. Så foreløpig gjelder de gamle reglene om å spise så variert som mulig, og så sunt som mulig. I kveldens Puls kommer divisjonsdirektør, Erik Dybing, fra Folkehelseinstituttet for å svare på spørsmål. Han mener vi skal ta de svenske forskningsresultatene alvorlig, men framhever at det er dosen og hyppigheten som gir risikoen for sykdom. Dybing tør å spise stekte poteter og corn flakes i måtelige mengder, og med pauser innimellom. Det er et godt råd å ikke steke maten for ofte.