– Ikke sov med linsene på

Erik Aas Asphaug trodde først at bakterieinfeksjonen han hadde, bare var litt rusk på øyet.

Erik Aas Asphaug måtte gå med en lapp over øyet.

Erik Aas Asphaug er jevnlig inne til kontroller ved Sykehuset i Vestfold etter en betennelse på øyet.

Foto: Bildemontasje/NRK

Det viste seg Tønsberg-mannen kunne mistet synet og øyet sitt fordi han sov med månedslinsene på. Nå advarer han andre mot å gjøre det samme.

– Jeg våknet på morgenen og hadde vondt på øyet. Jeg regnet med at det var et øyehår eller noe annet som hadde gått inn på øyet. Det var konstant vondt. Jeg fikk også en hevelse på øyelokket, det var ikke behagelig. Jeg tok ut linsene, men det var fremdeles like vondt.

Asphaug gikk derfor til legen og fikk øyedråper mot infeksjonen. Dette førte imidlertid bare til mer smerter.

– Da var det blitt så hovent og vondt, og jeg følte at det var noe galt, sier han.

Les også:

– Spiste seg gjennom hornhinna

Asphaug dro til legevakta samme kveld, men behandlingen han fikk, hjalp ikke. Derfor vendte han tilbake noen dager senere.

Det endte med innleggelse i tre døgn, og Asphaug forteller at bakteriene hadde godgjort seg under linsene i inntil 14 dager.

– De hadde begynt å spise seg gjennom hornhinna, sier han.

Anbefaler ikke å sove med linsene

Sykehuset i Vestfold får årlig inn fire til fem pasienter med øyeinfeksjoner som et resultat av månedslinsebruk. Lege Martin Ystad ved Øyeseksjonen forteller at dette utgjør en liten pasientgruppe, og at under én promille av dem som bruker linser, får slike infeksjoner.

Risikoen øker imidlertid hvis man ikke tar ut linsene om natta.

– Man øker sjansen mellom 6 og 15 ganger ved å sove med linsene på. Men det er viktig å presisere at sjansen for å få slike infeksjoner i utgangspunktet er liten, så det er ingen folkesykdom dette her. Vi anbefaler ikke å sove med linser, sier legen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Martin Ystad undersøker en pasient.

Martin Ystad anbefaler ikke linsebrukere å sove med linsene på.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

– Veldig aggressiv betennelse

Ystad forteller at Asphaug var heldig. Tønsberg-mannen kommer til å klare seg fint fordi han oppsøkte hjelp tidlig.

– Det er veldig viktig å komme inn tidlig med en slik betennelse for den er veldig aggressiv. Den kan angripe store deler av hornhinnen, og i aller verste fall fører den til at vi må ta ut øyet, sier legen.

Han gir følgende råd til linsebrukere.

– Bruk dagslinser, og vær nøye med renhold når man tar dem av og på. Hvis øyet er ubehagelig på noe vis, om det er rødt eller om det svir, så unngå å bruke linser denne dagen. Ta ut linsene ved smerter eller ubehag på øyene, og se om plagene går over etter en liten stund. Hvis ikke, oppsøk fastlege.

– Et veldig godt produkt

Linsemerket Asphaug brukte, er vanlig på markedet. Karl Fredrik Hildrum, kategorisjef for glass- og kontaktlinser i Synoptik Norge, sier at dette er blant de månedslinse-typene som det er best å sove med.

– Det er et produkt som vi anser som et veldig godt produkt som de aller fleste personer kan sove med.

Han forteller at Synoptik trygt anbefaler kundene sine å sove med månedslinser hvis de ønsker det. Likevel anbefaler de først og fremst dagslinser.

– Vi følger opp alle linsekunder ved å kalle dem inn til jevnlige kontroller, sier Hildrum.

Gikk over til briller

Før Asphaug fikk infeksjonen, hadde han sovet med månedslinser i flere år, og var fornøyd med det.

Nå er han skremt over at han kunne blitt blind.

– Heretter blir det hovedsakelig briller for min del. Jeg skal i alle fall ikke bruke linser om natta. Min anbefaling er at om du skal bruke linser, så gå for dagslinser som du bytter hver dag. Bruk i alle fall ikke linsene i én måned uten å ta dem av.

Erik Aas Asphaug holder seg nå til briller.

Erik Aas Asphaug holder seg nå til briller.

Foto: Mathilde Torsøe / NRK

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)