Hopp til innhold

Advarer mot denne tannkremen

En av Colgate-tannkremene inneholder omstridt triklosan. Nå melder danske medier at stoffet du putter i munnen er hormonforstyrrende. – Vi ønsker forbud mot triklosan, sier Mattilsynet i Norge. Men Colgate mener tannkremen er trygg.

Colgate-tannkrem

Tannkremen Colgate Total+ Whitening inneholder triklosan. Dette stoffet kan være hormonforstyrrende, det har miljøskadelige egenskaper og det kan føre til resistens mot antibiotika. Triklosan kan også ha uheldig virkning på hjertemuskulaturen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Camilla Hansen Steinum

- Allerede i 2006 påpekte vi overfor Colgate at tannkrem med triklosan burde forbeholdes pasienter med tannkjøttsykdom, sier Camilla Hansen Steinum i Tannlegeforeningen.

Foto: Den norske tannlegeforening
Colgate-tannkrem

Det er denne tannkremen som inneholder triklosan: Colgate Total+ Whitening.

Foto: Maria Elsness / NRK
Hans Jørgen Talberg

- I over ti år har vi arbeidet for at triklosan skal bli forbudt, og det skal vi fortsette med, sier Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet
Klif

- Triklosan har miljøskadelige egenskaper, og kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika, sier Marit Kjeldby i Klima-og forurensningsdirektoratet.

Foto: John Petter Reinertsen
Colgate-tannkrem

Colgate Total+ Whitening inneholder 0,3 prosent triklosan, som er den øverste tillatte grensen. Du bestemmer selv hva slags tannkrem du vil pusse tennene med.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det bakteriedrepende stoffet triklosan har lenge vært omstridt i Norge. NRK har også tidligere omtalt at Colgate Total inneholder triklosan.

I dag selges det fortsatt en Colgate-tannkrem med triklosan i norske butikker, denne tannkremen heter Colgate Total+ Whitening.

Flere danske medier skriver nå at eksperter advarer mot Colgate Total, etter nye funn. Blant annet har det danske Rikshospitalet laget en rapport som viser at triklosan er hormonforstyrrende, melder Danmarks Radio.

– Vi fraråder helt å bruke tannkrem som inneholder triklosan. Det er langt flere ulemper enn fordeler med triklosan, sier Freddie Sloth-Lisbjerg, formann i den danske tannlegeforeningen, til Danmarks Radio.

Norske tannleger enige

Og norske tannleger er enige med danskene. Allerede i 2006 reagerte Tannlegeforeningen på Colgates bruk av triklosan.

– Vi påpekte overfor Colgate at tannkrem med triklosan burde forbeholdes pasienter med tannkjøttsykdommen periodontitt , sier Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, til NRK.no.

Ønsker triklosanforbud

Mattilsynet i Norge ønsker at triklosan skal bli helt forbudt.

– I over ti år har vi arbeidet for at triklosan skal bli forbudt, og det skal vi fortsette med, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet, til NRK.no.

Klima-og forurensningsdirektoratet (Klif) frykter også langtidsvirkninger av triklosan.

- Triklosan har miljøskadelige egenskaper, og kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika. Vi mener derfor at tannkrem med triklosan er unødvendig for folk flest, sier Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i Klif, til NRK.no.

Men hvorfor er det fortsatt lov å selge produkter med triklosan i Norge?

– Det er Europakommisjonen i Brussel som bestemmer. Vi i Norden er nok mye mer opptatt av triklosan enn de er ellers i Europa, og dermed er det vanskelig å få gjennomslag for vårt syn, mener Talberg i Mattilsynet.

Colgate: – Helt trygt

Colgate har ingen planer om å slutte å selge tannkremen med triklosan. De understreker at de tilbyr 15 forskjellige tannkremvarianter på det norske markedet, og at det bare er Colgate Total+ Whitening som inneholder det omstridte stoffet.

- Triklosan slik det brukes i formelen for Colgate Total er gjennomgått av EUs myndigheter, og er dokumentert å være trygg å bruke. Colgate Total+ Whitening inneholder 0,3 prosent triklosan, som i vår formel er klinisk dokumentert for å redusere plakk og tannkjøttproblemer, sier Ole-Marthin Hexeberg, markedssjef i Colgate-Palmolive AS, til NRK.no.

- 0, 3 prosent triklosan er ikke lite, det er den øverste tillatte grensen, opplyser seniorrådgiver Talberg i Mattilsynet.

Colgate mener derimot at 0,3 prosent triklosan i tannkrem er trygt.

- Mer enn 80 kliniske studier, som involverer 19.000 mennesker, bekrefter sikkerheten og effektiviteten av Colgate Total-tannkrem. Den nyeste forskningen inkluderer en fire års klinisk studie gjennomført i 2012, sier markedssjef Hexeberg i Colgate-Palmolive.

Mattilsynet: – Siste ord er ikke sagt

Sammen med Frankrike vil det norske Mattilsynet snart legge frem nye forskningsdata, om at triklosan også kan ha en uheldig virkning på hjertemuskulaturen.

– Siste ord i denne saken er ikke sagt. Europakommisjonen har sagt den vil åpne opp for en ny risikovurdering, og her vil dette med stoffets hormonforstyrrende virkning bli belyst ytterligere, mener Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)