Hopp til innhold

– Pulver er bedre enn oppvasktabletter

Pulver er mer effektivt enn tabletter i oppvaskmaskinen, mener eksperter. Hvis maskinen er mer enn seks år gammel, bør du i hvert fall tenke deg om før du bruker oppvasktabletter.

Oppvaskmakin

Med pulver og flytende skyllemiddel blir resultatet aller best, ifølge flere eksperter.

Foto: Tor Risberg / NRK

Oppvasktabletter er lettvint og populært. Men vasker de like bra som pulver?

– Nei. Pulver er mest effektivt uansett hvilken oppvaskmaskin du har, fastslår markedsdirektør Stian Normann-Arvesen i Miele Norge.

Han forklarer at tablettene løses opp av vann, tid og temperatur. Disse tre faktorene er det maskinen som styrer.

Oppvasken ble aldri helt ren med tabletter, men jeg forsto ikke hvorfor.

Spesialrådgiver Lena Furuberg, Teknologisk Institutt

– Og ettersom maskiner er forskjellige, kan vaskeresultatet variere temmelig mye fra maskin til maskin når du bruker tabletter. Derfor anbefaler vi pulver for et best mulig resultat, forutsatt riktig dosering og innstilling av vannets hardhet, sier han til NRK.no.

– Tabletten vet jo ikke om den ligger i en gammel maskin som bruker 13 liter vann, eller i en ny med 6,5 liter. Oppvaskmaskiner er laget slik at såpeskuffen åpner seg når vaskemiddelet kjapt bør gi maksimal effekt. Men det tar tid å løse opp en tablett. Dermed er det maskinen, ikke tabletten, som avgjør hvor ren oppvasken blir. Tabletten får mindre effekt hvis du velger "feil" program, sier Normann-Arvesen.

Maskinen kan ha tablettprogram

Leif Eliassen Neksum

Leif Eliassen Neksum i Electrolux mener at tabletter egner seg dårlig for de korteste vaskeprogrammene.

Foto: Privat

Moderne oppvaskmaskiner er svært effektive, og trenger stadig kortere tid og mindre vann for å gjøre jobben.

Men etter at tabletter kom på markedet, måtte flere maskinprodusenter forlenge vaskeprogrammene slik at tablettene får tid til å blande seg skikkelig ut i oppvaskvannet.

Mange brukere vet ikke at nye avanserte maskiner kan ha et eget "tablettprogram".

– Hvis du ikke aktiverer dette tilvalget, kan det hende at såpen ikke løser seg helt opp. Da blir vaskeresultatet dårligere, sier opplæringsansvarlig Leif Eliassen Neksum i Electrolux Norge til NRK.no.

Det avanserte tablettprogrammet styrer ingrediensene i såkalte flerfunksjonstabletter. Blant annet tidspunktet for når skyllemiddelet tas i bruk, slik at tørkingen blir optimal.

På mange nye maskiner må dette tilvalget aktiveres hver gang man skal vaske opp. Men det vet ikke alle som eier en slik maskin. Undersøkelser Electrolux har gjort viser at 30 prosent av kundene aldri leser bruksanvisningen til de nye hvitevarene sine.

– Med tablettprogram tror maskinen at den får en såkalt alt i ett-tablett, og vil derfor blokkere utløsning av separat glansemiddel. Det kan være greit å vite hvis man bruker tabletter som kun inneholder såpe, sier Stian Normann-Arvesen i Miele.

Vaskeprogram på oppvaskmaskin

Avanserte maskiner kan ha spesialprogram for oppvasktabletter. På modeller fra AEG og Electrolux ser programmet slik ut.

Foto: Electrolux / montasje

– Dårlig effekt på korte programmer

Oppvasktablett

Hvis nyvasket servise har et tynt belegg eller ikke blir tørt nok, kan du prøve å legge tabletten i bunnen av maskinen i stedet for i såpeskuffen.

Foto: Tor Risberg / NRK

Oppvasktabletter finnes i mange varianter. Noen inneholder både såpe og glansemiddel, andre kan ha saltfunksjon eller enzymer for ekstra rengjøringskraft. De kan være med eller uten blekemiddel og selvoppløselig folie. Og noen tabletter beskytter også mot glasskorrosjon.

Leif Eliassen Neksum i Electrolux mener at tabletter egner seg dårlig for de korteste vaskeprogrammene, uansett hvor gammel maskinen er. Hvis syklusen bare er 30 eller 45 minutter lang, kan det hende at vaskemiddelet ikke får full effekt.

– Da kan det smake såpe av et nyvasket melkeglass. Eller du kan oppleve at oppvasken ikke blir tørr nok, sier Neksum.

På lange programmer får vasketabletten tid til å løse seg helt opp. Men hvis du har en eldre oppvaskmaskin (mer enn seks år gammel uten automatisk tablett-styring), er Neksums råd at du i hvert fall ikke bruker tabletter som inneholder både såpe og glansemiddel.

– I eldre maskiner kan glansemiddelet aktiveres allerede i vaskefasen. Da blir det ikke noe skyllemiddel igjen til skyllefasen, og du kan få et temmelig dårlig tørkeresultat, forklarer han.

– Hvis du er usikker på om tabletten blir utnyttet fullt ut, bør du legge den i bunnen av maskinen i stedet for i såpeskuffen. Da kommer den umiddelbart i kontakt med vannet, og får bedre tid til å gjøre jobben, sier han.

– Hva bruker du selv?

– Jeg holder meg til løst pulver og flytende skyllemiddel. Det gir etter min mening det beste vaske- og tørkeresultatet, sier Neksum.

Bruker bare pulver

Spesialrådgiver Lena Furuberg i Teknologisk Institutt.

Oppvasken ble tørrere da jeg gikk over til pulver, forteller Lena Furuberg på Teknologisk Institutt.

Foto: Jon David Junge

Lena Furuberg er spesialrådgiver i renhold og innemiljø ved Teknologisk Institutt. Hun pleide å bruke oppvasktabletter i sin egen maskin. Men ikke nå lenger.

– Oppvasken ble aldri helt ren med tabletter, men jeg forsto ikke hvorfor. Det hendte at jeg fant små matrester på oppvasken når maskinen var ferdig, noe jeg ikke hadde forventet fra en såpass avansert modell som min, forteller hun.

Da Furuberg fikk besøk av leverandørens servicetekniker, fikk hun vite at tabletter egner seg dårlig i maskiner med automatikk som analyserer hvor skitten oppvasken er. Løst pulver gir et mye bedre vaskeresultat.

– Siden den gang har jeg bare brukt pulver og flytende glansemiddel. Jeg er ikke i tvil om at dette fungerer mye bedre i min maskin. Oppvasken er også vesentlig tørrere når jeg tar den ut, forteller Furuberg.

– Det er jo heller ingen ulempe at pulver er billigere enn tabletter, legger hun til.

Hardt vann?

70 prosent av dem som har oppvaskmaskin velger i dag tabletter. De andre bruker pulver, ifølge tall fra Lilleborg som er en av de største leverandørene.

– Vi vet at mange forbrukere foretrekker og er svært fornøyd med alt i ett-tabletter, både på grunn av effektivitet og lettvinthet, sier Lilleborgs markedssjef Anne Gjemdal til NRK.no.

Hun forteller at fabrikken har gjort grundige tester av sine tabletter på ulike maskiner for å sikre at produktene gir god effekt og oppløselighet.

Anne Gjemdal i Lilleborg

Hardt vann eller feilstablet oppvask kan være årsak til at tablettene virker dårligere, sier markedssjef Anne Gjemdal i Lilleborg.

Foto: Pressebilde

Hvis du opplever dårlig vaskeresultat med tabletter, mener hun at årsaken blant annet kan være hardt vann.

– Da må doseringen økes. Enten ved å bruke en tablett ekstra, eller ved gå over til pulver og glansemiddel. En annen grunn kan være at oppvasken har stått en stund, og/eller at den er svært tilsmusset. Da bør man også øke doseringen, forteller hun.

Dårlig vaskeresultat eller tablett som ikke løser seg opp kan også skyldes stablingen i maskinen.

– Større oppvaskgods kan sperre for kammeret, slik at det ikke åpner seg slik det skal. Eller det kan være snakk om dårlig vanntilførsel, for eksempel fordi hullene i spyleermene er tilsmusset, sier Gjemdal.

Hun legger til at jevnlig rensing av oppvaskmaskinen også er viktig for et godt resultat.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)