Økologisk mat kan imidlertid gjøre deg mindre utsatt for plantevernmidler og antibiotikaresistente bakterier, hevder forskerne ved det amerikanske universitetet, ifølge BBC.
Forskningsprosjektet, som er publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine, tar utgangspunkt i flere enn 200 studier, som har sett på innhold og antatt helsegevinst ved økologisk og ikke-økologisk mat.
Forskerne konkluderer med at det ikke er en signifikant forskjell på næringsinnholdet i maten. Studien viser imidlertid at det er 30 % mindre sannsynlig at økologisk mat inneholder plantevernmidler sammenlikna med konversjonelle matvarer.
- Les også: – Økologisk mat er best
– Ufullstendig
Kritikere hevder forskningsarbeidet er ufullstendig, og krever flere studier på området, skriver BBC.
17 av studiene i prosjektet sammenlikner folk som spiser økologisk mat med folk som ikke spiser økologisk mat, mens 223 studier sammenlikner nivået av næringsstoffer, bakterier, sopp eller plantevernmidler i ulike matvarer.
Blant matvarene som er undersøkt er grønnsaker, kornprodukter, kjøtt, melk og egg.
Ingen av studiene i undersøkelsen har pågått lenger enn to år, noe som gjør konklusjoner om langtidsvirkninger umulig. I tillegg var alle bevisene relativt svake og svært varierte. Dette mener imidlertid forskerne er lite overraskende på grunn av de ulike variablene, for eksempel vær og jordsmonn.
- Les også: Måtte kaste økologisk melk
- Les også: Berre ein prosent økologisk mat
- Les også: Bryr seg ikke om økologisk mat
Like mengder vitaminer og proteiner
Resultatene viser at økologiske og ikke-økologiske frukt og grønnsaker inneholder like mye vitaminer, mens melka inneholder samme mengde protein og fett, selv om enkelte studer peker på at økologisk melk inneholder mer omega-3.
Funnene viser imidlertid at økologisk mat inneholder mer nitrogen. Forskerne forklarer dette med forskjellene i bruk av gjødsel og modningsnivået ved innhøstinga. De mener likevel at dette ikke vil gi noen helsegevinst.
Overraska over egne resultater
Dr. Crystal Smith-Sprangler, som leder forskningsprosjektet, sier at det trolig er mange grunner til at folk velger å spise økologisk. Han nevner blant annet dyrevelferd og miljøhensyn.
– Noen tror at økologisk mat alltid er sunnere og mer næringsrik. Vi var derfor litt overraska over at resultatene våre ikke viste det, sier han til BBC.
Dersom man er voksen og tar beslutninger som ene og alene er basert på egen helse, mener Smith-Sprangler at det ikke har betydning om man spiser økologisk mat eller konvensjonell mat.