Hopp til innhold

– Nikotintyggis nesten bortkastet

– Vil du slutte å røyke, er nikotintyggegummi og -plaster nærmest penger ut av vinduet, mener forskningsleder Karl Erik Lund.

Fullt askebeger

Har du tatt din siste sigarett? Kanskje kommer du like langt uten nikotinerstatninger.

Foto: JF BIANCHETTO / Colourbox

Karl Erik Lund

Tyggis, plaster og sugetabletter har liten eller ingen effekt, mener forskningsleder Karl Erik Lund.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Nikotinerstatninger gjør det ikke lettere å stumpe røyken, ifølge en ny studie fra det amerikanske universitetet Harvard.

– Dette er hyperinteressant, og føyer seg inn i rekken av nyere studier som viser at nikotintyggegummi og nikotinplaster har liten eller ingen effekt, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) til NRK.no.

Han mener det nærmest er penger ut av vinduet å satse på slike røykeerstatningsprodukter.

I fjor ble det solgt nærmere 600.000 pakninger med nikotintyggegummi, -plaster og -sugetabletter bare på apotek i Norge.

Like effektivt å slutte på impuls

– Det er en myte at de fleste som slutter å røyke gjør det med hjelpemidler. De aller fleste klarer det helt på egen hånd, uten andre hjelpemidler enn motivasjon og viljestyrke, sier Lund.

Han legger til at det ikke trengs verken planlegging eller nedtrapping for å lykkes.

– Faktisk er impulsive forsøk like vellykkede. Har du et ønske om å slutte, trenger det ikke være så vitenskapelig. Det finnes ingen «riktig» måte, understreker han.

Ingen ekstra gevinst

Ifølge den nye Harvard-studien, er det ingen forskjell på dem som bruker nikotinerstatninger og de som ikke gjør det. Like mange begynner å røyke igjen.

– Studien er spesielt interessant fordi sluttforsøkene ikke er regissert på noe vis. De har rett og slett undersøkt røykesluttforsøk fra det virkelige liv, slik folk har valgt å gjøre det, mener Karl Erik Lund.

– Vi vet at litt flere får til å slutte hvis de vet de er med i en studie og hele tiden føler seg overvåket, utdyper han.

Lund forteller at man i flere studier har sett en viss effekt av nikotinerstatning, men at den antakelig er mindre når folk prøver alene.

– Uansett er det et faktum at minst 90 prosent får tilbakefall innen ett år, forteller han.

Mener det hjelper

Novartis er produsent av flere røykesluttprodukter. De har lest studien, men mener fortsatt at deres produkter hjelper folk som vil slutte å røyke.

– Når noen har bestemt seg for å slutte å slutte å røyke, er våre produkter effektive for å oppnå varig røykeslutt, sier en talsmann for Novartis.

Novaris mener de kan vise til flere studier for å bevise dette.

– Det amerikanske røykesluttprogrammet «Treating Tobacco Use and Dependence» anbefaler nikotinerstatninger for å slutte å røyke. Nicotinellproduktene våre har hjulpet millioner av røykere verden over til å slutte å røyke de siste to tiårene, sier talsmannen.

E-sigaretten lovende, men forbudt i Norge

Men vanskelighetene ved å slutte å røyke handler ikke bare om nikotinabstinens. Det handler også om opplegget rundt hver sigarett: rutinen, røykpakken, kicket og selve røykingen.

– Dette er mye av grunnen til at mange flere røykere velger å slutte ved hjelp av snus. Da beholder de vanen, den identitetsskapende boksen og den sensoriske nytelsen, forklarer Karl Erik Lund.

I land som USA og Storbritannia er e-sigaretten et hjelpemiddel som ser ut til å ha god effekt. Men her i Norge er det forbudt å selge dem.

– E-sigaretter har blitt populære og fungerer godt. De gir mye av den samme opplevelsen, man får til og med røyk i form av vanndamp, forteller Lund.

– Selv om de ikke selges i Norge, er det ikke forbudt å kjøpe dem på nett fra utlandet til eget bruk. Det kan være verdt å prøve for røykere som gjerne vil slutte og har prøvd alt annet, råder han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)