Hopp til innhold

Dette må du ikke kaste i do

Kaster du hår, linser, våtservietter og bomull i do? Lær deg dovett før rottene kommer.

Ikke kast dette i do!

SE VIDEO: I filmsnutten over kan du se rottene som dukker opp i rørene våre. Våtservietter, bomull, tamponger, q-tips, snus, matrester, kontaktlinser, kondomer, bind og medisiner er blant ting som IKKE skal i skåla. (Foto/redigering: Maria Elsness, avløpsbilder fra Oslo kommune)

I skåla, eller ikke i skåla – det er spørsmålet. Det er faktisk bare tre ting du kan spyle ned i do.

Tone Spieler

Tone Spieler, kommunikasjonsrådgiver i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Foto: Oslo kommune

– Dovettregelen er at det bare er bæsj, tiss og dopapir som skal i do, sier Tone Spieler i Oslo kommune, til NRK.

– Hår, linser, våtservietter og bomull er noe av det folk flest kaster feil i toalettet, fortsetter hun.

Videre skal kondomer, snus og medisiner ikke skylles ned. Ei heller tørkerull, q-tips, bind eller tamponger.

– Tamponger er absolutt forbudt, fordi disse sveller opp ved kontakt med væske – og det er stor mulighet for tette rør. Fy Fy! sier rørleggermester Carsten Skottner Engh i Porsgrunn Rørleggerforretning.

Bomull i do

Bomull har ingenting i skåla å gjøre.

Foto: Maria Elsness / NRK

En av fire tror våtservietter og bomull er ok

En del av det som ikke skal i do, virker ganske selvsagt.

Men hele en av fire i Oslo, Asker og Bærum tror det er greit å kaste våtservietter eller bomullsdotter i toalettet. Det viser en tidligere undersøkelse.

– Matrester er også et problem. Doen kan fortere tette seg siden matfett stivner i rørene. Fett tiltrekker seg også rotter, sier Spieler i vann- og avløpsetaten.

Rotte

Rotter i rørene filmet av Oslo kommune.

Foto: Oslo kommune

Det er sannsynligvis over 120.000 rotter i avløpsnettet bare i Asker, Bærum og Oslo.

Rotter i kloakken lever utelukkende av fett- og matrester som kastes. Ingen mat – ingen rotter, skriver Dovett.no, som er kommunenes infoside.

– Ikke kast matrester i do. Dette kan føre til at sultne rotter kommer svømmende opp fra kloakken. Vi har opplevd flere ganger at folk har hatt ubudne gjester i doskåla si, har skadedyrtekniker Ingar Hære tidligere uttalt til NRK.

Våtserviett

Våtservietter i do er fy fy!

Foto: Maria Elsness / NRK

– Kloakken kan komme opp av kjelleren

Så ja, det spiller noen rolle hva du kaster i do:

– WC kan tette seg, og verre er det hvis dette går ned i kloakkrørene, og tetter disse et eller annet sted. Det kan medføre store kostnader og tidsbruk for deg, kanskje må tak eller vegger åpnes, mener rørleggermester Engh.

Fra vann- og avløpsetatens perspektiv ser det heller ikke lyst ut:

– Søppel i kloakken kan føre til kloakkstopp, oversvømmelser eller lage problemer for pumpene. I verste fall kan kloakken komme opp av kjelleren din på grunn av tette rør, sier Tone Spieler.

Søppel i rørene

Søppel og fett i rørene, filmet av Oslo kommune.

Foto: Oslo kommune

Har tatt opp gulrøtter og flasker

Det er altså mange grunner til at du bør følge dovettreglene. Rørleggermester Engh har sett en god del av hva som ellers kan skje.

– Hele gulrøtter er noe av det rareste vi har måttet ta opp fra et toalett. Vi har også sett brusflasker, brukte kondomer med knute, store mengder kaffegrut og champagnekorker i do, avslutter røreksperten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)