Her bør du ta en sjekk før jul

Én av fem innrømmer at de ikke har renset sluket på badet det siste året, viser en ny undersøkelse. Forglemmelsen kan få ubehagelige konsekvenser.

Dusjsluk

Unngå at sluket tetter seg i julen. Løft opp lokket og fjern hår, sjamporester og andre godsaker som har bosatt seg der.

Foto: Kim Jansson/Maria Elsness / NRK

Lars-Erik Fiskum

Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i SINTEF byggforsk, sier dusjsluket bør renses minst én gang i året.

Foto: SINTEF Byggforsk

Når du skal gjøre rent til jul, bør du ikke glemme sluket på badet. Er det lenge siden du sjekket, er sjansene store for at det har samlet seg litt av hvert av «godsaker» der.

– Det er viktig at du tar den sjekken før jul, eller perioder før du reiser bort. Hvis du har et sluk som er i ferd med å gå tett, og så drar du på ferie, vil den suppen av ting som har samlet seg der stivne. Og når du da fyller sluket med vann igjen, vil det plutselig være tett, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF byggforsk til NRK.no.

Det er ganske mange som burde ta oppfordringen fra forskningssenterets fagmann. En ny undersøkelse utført av TNS Gallup for If Skadeforsikring, viser at minst én av fem ikke har renset sluket sitt det siste året. Cirka én av ti kan ikke engang huske sist gang de gjorde det.

Sluk

Du trenger ikke være faglært eller bruke lang tid på å rense et sluk.

Foto: Maria Elsness / NRK

Minimum én gang i året

Fiskum anbefaler å sjekke sluket én gang i året. Er dere mange i husstanden, og flere har langt hår, bør det sjekkes i hvert fall et par ganger hvert år. Og det med god grunn: Sintef byggforsk opplyser at veldig mange lekkasjer i norske hjem oppstår rundt sluket.

– Når sluket begynner å bli tett, vil vannet stige opp hver gang du dusjer. Om membranen er dårlig utført vil vannet gå inn i konstruksjonen. Da kan du få et fukt- og råteproblem etter en stund, sier forskningslederen.

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, mener rensing av sluk kan redusere omfanget av vannskader i norske hjem.

Foto: Privat

If anbefaler å sjekke alle sluk i huset, slik at vannet ved en eventuell vannlekkasje får renne raskt ut.

– Det å rense sluket er et av de enkleste triksene i boken for å unngå vannskader i egne hjem. Får du et rørbrudd i egen bolig, er det viktig at sluk er åpne for å få vannet unna. Ellers risikerer du å få et svømmebasseng i boligen din, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring, til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)