– Dyr maksprisavtale på strøm

Nå er det helt unødvendig å betale for maksprisavtaler på strøm, mener Forbrukerrådet. – Dette er en tullegaranti, fordi det ikke blir prisøkning i vinter, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen.

Innetemperatur

I vinter kan du spare mange strømpenger på ikke å tegne maksprisavtale, ifølge Forbrukerrådet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Akkurat nå er strømprisene lave på grunn av mildvær og mye regn. Prisen er litt over 30 øre per kilowattime, og de fleste ekspertene mener at det behagelige prisnivået vil holde seg vinteren igjennom.

Likevel anbefaler Hafslund, landets største strømleverandør, at folk tegner strømavtale med maksprisgaranti. Med den sikrer du deg at strømprisen ikke blir høyere enn 60 øre.

Thomas Bartholdsen

Med en maksprisavtale betaler du penger for å unngå en prisøkning som ikke kommer til å inntreffe, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Det betyr at en familie i et rekkehus betaler omtrent 1200 kroner ekstra bare i vinter, hvis de har en slik avtale. Det reagerer Forbrukerrådet på.

– Jeg synes ikke de burde ha kommet med dette tilbudet. Dette er en måte for selskapet å øke sine inntekter på. Du betaler penger for å unngå en prisøkning som likevel ikke kommer til å inntreffe, sier Forbrukerrådets fagdirektør Thomas Bartholdsen til NRK.

Han sier at mange eksperter har fortalt Forbrukerrådet gjennom høsten at strømprisene i vinter kommer til å ligge lavt. Og dermed blir maksprisavtalen en tullegaranti, ifølge Bartholdsen.

LES OGSÅ:

Populær avtale

Hafslunds maksprisgaranti gir forutsigbarhet ved at den følger den såkalte spotprisen, men stopper ved avtalt makspris. Nettleie kommer i tillegg.

Thomas A. Braathen

Mange kunder er opptatt av forutsigbarhet for å være sikret mot de høyeste strømprisene, sier Thomas A. Braathen i Hafslund.

Foto: NRK

Selskapet benekter at de tjener mer på kundene som kjøper maksprisavtaler, som er blant selskapets mest populære strømavtaler.

Hafslunds markedssjef Thomas A. Braathen sier at mange kunder ønsker å betale ekstra for sikkerhet.

– Maksprisgaranti er et mer komplisert produkt for oss å håndtere. Det er risiko forbundet med produktet, og derfor koster det litt mer sammenlignet med en del andre produkter, sier Braathen til NRK.

– Det er en forsikring du betaler. Jeg tenker at veldig mange kunder er opptatt av forutsigbarhet for å være sikret mot de aller høyeste strømprisene, sier han.

Men med de lave prisene vi har nå, er dette altså en sikkerhet forbrukerne ikke trenger, ifølge Forbrukerrådet. Derfor anbefaler de folk å si opp dyre strømavtaler med prisgaranti.

Og det er ikke komplisert å bytte til en annen avtale.

Ingen bindingstid

– Kundene står fritt til å velge. Det er ingen bindingstid på maksprisgaranti, forteller Thomas A. Braathen i Hafslund.

– Vi har flere avtaler å velge mellom. Man kan enten ta kontakt med kundesenteret, eller gå inn på våre hjemmesider og enkelt bytte produkt hvis man ønsker det, sier han.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.