Hopp til innhold

– Banklån er en pensjonsfelle

Norske pensjonister har mer gjeld enn noen gang. – Tar du ut tidligpensjon uten å nedbetale gjelden risikerer du å ødelegge privatøkonomien, advarer ekspert.

Myndighetene krever at alle som kjøper bolig minst må ha 15 prosent av pengene i egenkapital

Kombinasjonen av høy gjeld og tidlig uttak av pensjon er direkte farlig for lommeboka, mener økonomirådgiver Agnes Bergo.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

100.000 nordmenn er nå i jobb mens de samtidig tar ut hel eller delvis alderspensjon.

Flertallet av pensjonistene har også gjeld, og den øker. Men langt fra alle bruker dobbeltinntekten til å nedbetale lånene sine.

Noen setter pengene i banken. Noen investerer i aksjer. Men de fleste lar pengene gå til økt forbruk. De kan komme til å få en økonomisk smell, mener daglig leder Agnes Bergo i det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren.

– Først i 2011 ble det mulig å ta ut pensjon fra 62 års alder samtidig som man jobber. Tilfeldighetene ville at renten samtidig falt til et absolutt lavmål. Det har ført til at mange har dobbel inntekt, samtidig med at de har høy gjeld. Vi har ennå ikke sett de privatøkonomiske konsekvensene av dette. Men jeg frykter store negative utfall for mange av dem, sier Bergo til NRK.no.

Agnes Bergo

De fleste er best tjent med å ikke ta ut pensjon før man faktisk slutter i jobben. Og gjeld bør nedbetales før pensjonsalder, mener Agnes Bergo.

Foto: Virre Dahl

Med høy gjeld blir man sårbar for renteøkninger. Nå er lånerenten unormalt lav, men Bergo mener det er så godt som sikkert at den vil øke på sikt.

– Stiger renten fire prosent fra dagens nivå, vil veldig mange få problemer. Ved å ta ut pensjon tidlig, blir jo pensjonen lavere resten av livet. Dette er en latent felle for pensjonerte låntagere, sier hun.

Risikable aksjer

Bergo mener at aksjekjøp i stedet for nedbetaling av gjeld øker risikoen i pensjonistøkonomien.

– Noen «rådgivere» anbefaler å investere i aksjefond i stedet for å nedbetale gjeld. Andre anbefaler til og med at man bør ta opp lån for å kjøpe aksjer. Slike råd fokuserer ensidig på muligheten til avkastning, og glemmer alt som heter risiko, sier hun.

Bergo poengterer at aksjer kan gi høyere avkastning.

– Men risikoen er stor. Avkastningen på aksjer er alltid ukjent. Den kan bli negativ, og i så fall taper man på aksjeinvesteringen samtidig som lånet ikke er blitt nedbetalt. Det finnes ingen sikre aksjer, sier hun.

Skattefradrag en fordel?

Tidligere fikk pensjonistene et særfradrag for alder i selvangivelsen. Det er nå erstattet med et fradrag direkte i skatten, slik ungdom får når de sparer i BSU.

– Noen anbefaler tidlig uttak av pensjon ene og alene fordi man da kan benytte skattefradraget. Men også dette er betenkelig fordi den framtidige inntekten blir varig lavere når man har tatt ut tidligpensjon, sier Bergo.

Noen tidligpensjonister velger å sette pengene i banken. Bergo minner om at også det er lite lønnsomt.

– Nå er innskuddsrenten svært lav. Dessuten betaler man skatt av renteinntekten, og kan også få formuesskatt på innskuddet. Etter inflasjon taper man kjøpekraft på penger som står i banken, sier økonomieksperten.

– Direkte farlig

Pensjon som blir stående i NAV, øker hvert år i takt med økningen i folketrygdens grunnbeløp (G). De siste årene har økningen i G vært høyere enn bankrenten. Pensjon beskattes først når den tas ut.

– Kombinasjonen av høy gjeld og tidlig uttak av pensjon er direkte farlig for folks privatøkonomi. Lånekostnadene kan øke drastisk fra dagens nivå, samtidig som pensjonen er varig lav. Og hvis ektefelle eller samboer dør eller flytter på sykehjem, må den gjenlevende betjene gjelden på enda lavere inntekt, sier Agnes Bergo.

Når man kommer på alders- eller sykehjem, skal kommunen ha en egenandel som utgjør opptil 85 prosent av inntekten etter at skatt er betalt.

– Det er vanligvis mannen som først kommer på sykehjem, og det er vanligvis mannen som har den høyeste pensjonen. Når kommunen tar 85 prosent av den høye pensjonen i egenandel, vil det merkes for ektefellen, sier Bergo.

Hun legger til at ektefellen likevel får beholde like mye av pasientens pensjon som hun hadde fått dersom hun var blitt enke.

Bergo understreker at privatøkonomisk rådgivning skal og må være individuell. Men generelt mener hun at de fleste er best tjent med å ikke ta ut pensjon før man faktisk slutter i jobben.

– Og de som kan, bør nedbetale gjelden før pensjonsalder, avslutter hun.

57.000 pensjonister har heltidsjobb

Ved nyttår var 100.300 alderspensjonister i registrert arbeid her i landet.

Drøyt 57.000 av dem har både 100 prosent alderspensjon og en avtalt ukentlig arbeidstid på mer enn 30 timer, ifølge seksjonssjef Ole Christian Lien i NAV.

Dagens pensjonister har vesentlig høyere gjeld enn før. Mens halvparten av dem hadde gjeld i 2006, har antallet nå økt til hele 78 prosent. Det viser en undersøkelse Sentio Research har gjennomført for Danica Pensjon.

For ti år siden var pensjonistenes gjeld på 330.000 kroner i gjennomsnitt. Nå skylder de i snitt 1,2 millioner kroner.

– Honningfelle

Kristin Ruud

Økt levealder gjør at underreguleringen spiser opp mye av pensjonistenes inntekter, sier Kristin Ruud i Pensjonistforbundet.

Foto: Curt Hjerstedt

Også Pensjonistforbundet mener man bør tenke seg godt om før man tar ut pensjon tidlig. Og at nedbetaling av gjeld er viktig sparing til pensjonsalderen.

– For noen kan tidligpensjon bli en "honningfelle", sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud til NRK.no.

– Pensjonen øker så lenge man ikke tar den ut. Men når uttaket starter, får man en underregulering som gjør at pensjonen øker 0,75 prosent mindre enn den generelle årlige lønnsøkningen. Økt levealder betyr at dette på lang sikt blir en kraftig reduksjon i pensjonistens inntekter, sier hun.

Ruud mener det er viktig at tidligpensjonister er klar over dette.

– Før man bestemmer seg, bør man også sjekke hvilken tjenestepensjonsordning man har. Om den er offentlig eller privat, om man har ytelses- eller innskuddspensjon, om den er livsvarig og hvor lenge man har opparbeidet tjenestepensjon. Alt dette påvirker når man bør starte uttaket, sier hun.

Uttaket kan stanses

Når det gjelder skattefradraget for pensjonister, mener Ruud det er vanskelig å gi generelle råd som gjelder alle.

– Dette handler blant annet om den enkeltes inntekt og sivilstand. Men tenk gjennom hva du gjør. En av de vanligste henvendelsene til oss kommer fra folk som synes de får for lite pensjon, forteller hun.

Ruud minner om at det er fullt mulig å stanse uttaket av alderspensjon fra folketrygden.

– Vi får en del spørsmål fra tidligpensjonister om de kan angre seg, forteller hun.

– Er du usikker på hva som lønner seg, kan du sammenligne ulike alternativer og beregne din egen pensjon på NAVs pensjonskalkulator på nettet. Best hjelp får du ved å logge deg inn med for eksempel BankID, sier Kristin Ruud.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)