To måneder med gjennomtenkte slankeopplegg er over for våre fire PULS-slankere. Eva Næss og Bente Walmann har fulgt Fedon Lindbergs "vekt i balanse"-opplegg, mens Anne Strande og Stein-Erling Lian har fulgt Grete Roede-kurs.
Reporter:Brita Garden
Tilrettelagt for nett av
May Holme
Klare resultater for alle
Kursene har gitt resultater: Over 35 kilo har de gått ned til sammen! Alle er dessuten blitt flinkere til å trene. Alle fire har planer om å fortsette i den samme stilen. Dette blir en varig endring av livet, hvor kostholdet er lagt om til enten et lavere kaloriinntak, eller et bevisst forhold til karbohydrat-inntaket.
Grønnsaker og proteinrik mat
- Jeg har ikke følelsen av å ha gått på noen slankekur, sier Bente. To måneder med Fedon Lindberg-opplegg har gitt henne et sunnere utseende, mer energi og et vekttap på ti kilo. Hun passer på alltid å ha grønnsaker og proteinrik mat i huset.
Tenke på en ny måte
Anne mener en av de største utfordringene har vært å få i seg all maten hun skal. Hun som før Grete Roede-omleggingen ikke hadde veid seg på to år, er, i likhet med Bente ti kilo lettere nå. Også hun mener det har vært enklere enn hun hadde forestilt seg.
- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle klare å gå i vekt og tenkte at man måtte ha solid selvdisiplin. Men jeg fant raskt ut at det bare handler om å tenke litt annerledes.
Hverdag uten pasta og ris
Eva innrømmer at hun var litt skeptisk til Fedon Lindberg-opplegget i starten. Et hovedpoeng bak denne tankegangen er nemlig å spise mindre brød, pasta, ris og poteter, noe Eva spiste mye av tidligere. - Det har gått over all forventning. Nå spiser jeg linsepuré og kikerter til maten, og det er faktisk veldig godt, forteller hun.
Ni kilo lettere
Stein-Erling var syk og kunne ikke stille til de siste PULS-opptakene. Men han kan fortelle at Grete Roede har gitt solide resultater også hos ham. Tidligere spiste han gjerne ett stort måltid om dagen, men flere regelmessige måltider har gjort sitt. Siste rapport fra Stein viser at han har gått ned over ni kilo, og han har begynt å trene.
Tips fra Fedon A. Lindberg:
Fedon A.Lindberg tenker mat i forhold til våre genetiske forutsetninger.
- Å gå ned i vekt på kort sikt er noe man kan klare nesten uansett hvilken metode man velger. Ikke alle metoder er like sunne. Spørsmålet er hva som skjer på lenger sikt. For å lykkes er det viktig å gi nok næring til kroppen. Man skal være mett og maten skal smake godt.
Opplegget "Vekt i balanse" går ut på at man skal spise mer gjennomtenkt, og mer i pakt med det vi har av genetiske forutsetninger. Akkurat som dyr som spiser visse matvarer og ikke andre, gjelder dette også for oss mennesker. Vi er i utgangspunktet ikke korn-etende dyr, men kan spise kornvarer som en del av et variert kosthold. Vi bør ikke spise mat som øker blodsukkeret ganske raskt, fordi dette sjelden er naturlige matvarer.
Mindre sukker
- Man bør spise betraktelig mindre sukker. Også mindre av poteter, ris, pasta, brød- og melvarer. Dessuten bør man øke inntaket av kjøtt, fisk, egg, nøtter, kylling, og sunt fett. Vi trenger også mer av grønnsaker, belgfrukter, og til dels frukt.
Ingen kort kur
Tenk godt gjennom hvorfor du vil ned i vekt. Sett realistiske mål, og tenk langsiktig. Finn en livsstil og et kosthold du trives med, og som du kan gjennomføre over tid. Korte kurer har jeg ingen tro på.
Tips fra Jeanette Roede:
Jeanette Roede råder slankere til å tenke langsiktig.
PULS-slankerne har gått ned raskere enn gjennomsnitts-deltakeren hos Grete Roede. "Gjennomsnitts-kvinnen" går ned sju kilo mens -mannen gjerne har et vekttap på ni kilo i samme periode. En halv til en kilo i uka er den anbefalte vektreduksjonen. Her har PULS-slankerne klart seg godt.
- Grete Roede-opplegget innebærer både et gjennomtenkt kosthold og mer aktivitet. Du du får oppfølging i grupper. Det er kanskje det viktigste av alt hos oss, at du faktisk går hos kursledere som selv har gått ned i vekt og selv har erfart vektproblemer. Vanlig norsk hverdagskost er stikkordet vårt. Du kan spise sammen med familien din, sammen med gjester og når du er borte. Det handler rett og slett om å lære om mengder. Hvor mye bør du spise slik at du kan gå ned i vekt, og også holde denne vekten stabil.
Den gyldne middelvei
- Folk flest tror det er vanskelig å gå ned i vekt, men lett å holde den stabil over tid. Vår erfaring er at det er akkurat motsatt. Nå gjelder det å finne den gyldne middelveien. Et "Hold vekten"-kurs er vårt tilbud til folk som har gått ned i vekt.
Man lærer å finne den gyldne middelvei i kostholdet.
Hverdagstips:
Bruk kroppen mer. Dessuten; husk å spise fire ordentlige måltider om dagen. Ikke bli stappmett, og unngå småspising. Det viktigste er å ikke samle hele dagsinntaket til kvelden. Frokost er det viktigste måltidet. Pass på tomme kalorier som finnes i snacks, pølser på bensinstasjonen, skolebrød, sjokolade og cola. Her må du bare forsyne deg forsiktig; en gang i blant. Det er viktig.
(Fotos: lasagne og frokostblanding ved Opplysningskontorene for landbruket.)
Les mer om de to oppleggene våre slankere har fulgt:
Helse og livsstils quiz med humør!